Kerstmis
Daar zijn de copieuze banketten weer: zo voorkomt u een kerstindigestie
Kerstmis vieren we maar eenmaal per jaar; voor een keer mogen we ons dus wel eens laten gaan aan de feesttafel. Maar die heerlijke fondue of die derde portie gevulde kalkoen hebben wel gevolgen. Hoe voorkomt u een kerstindigestie? En wat kan u doen als u het toch zitten heeft?
Waar komt die kerstindigestie vandaan?
We kennen het allemaal wel: dat opgeblazen gevoel na een copieuze kerstmaaltijd en, bij uitbreiding, de dag nadien. De grotere porties en feestelijke toetjes die u tijdens zo'n feestmaal naar binnen werkt, hebben daar natuurlijk mee te maken. Maar er zijn nog meer redenen.
Niet alleen hoeveel we eten, maar ook wat we eten speelt een rol. De grootste schuldigen van dat opgeblazen gevoel zijn vette, zoute, koolhydraat- en suikerrijke gerechten. En net die zijn op onze feestdis natuurlijk prominent aanwezig.
Schuift u op Kerstmis traditiegetrouw gezellig rond een fonduestel, dan krijgt uw maag heel wat vet te verwerken. "Ons spijsverteringsstelsel is een waterige omgeving", legde diëtiste Tanja Callewaert deze week uit in een feestelijke aflevering van Over eten op Eén. "Vet lost daar niet goed in op, en daarom zijn er heel wat processen nodig die de spijsvertering vertragen."
Een stukje mager vlees (kip of rundvlees) bevat volgens Callewaert na het fonduen 4 à 5 procent vet. Dat is dubbel zoveel als wanneer u het in de pan zou bakken. Bij gehaktballetjes ligt het vetgehalte nog veel hoger. Gehakt bevat al 20 procent als het rauw is, bij het fonduen komt daar nog eens 5 procent bij.
Maar ook als u de fondue laat voor wat hij is, bent u niet gevrijwaard van een feestmaag. Gevulde kalkoen, gebakjes, een kerststronk met botercrème: ook die gerechten zijn niet licht verteerbaar. Al die calorierijke, zware voeding stelt uw maag zodanig op de proef dat hij er niet meer in slaagt om alles te verteren. Bovendien blijft het dezer dagen niet bij één maaltijd. Vaak hebben we nog maar net onze taart op bij de grootouders, of we moeten alweer naar de volgende tante.
Te veel eten - vooral calorierijke voeding - leidt onvermijdelijk tot een hele reeks onaangename symptomen. "Sommigen krijgen constipatie, terwijl anderen diarree kunnen krijgen", zegt voedingsdeskundige Barbara Mendez aan The Huffington Post. "Je zal je ook moe en slap voelen. Die loomheid heeft zeker te maken met het te veel eten van de verkeerde soorten voeding."
Hoe voorkomt u het?
De eenvoudigste manier om een indigestie te voorkomen, is minder eten. Maar als u onmogelijk kan weerstaan aan de lokroep van al dat lekkers, zijn er nog altijd enkele basisregels die u in acht kan nemen.
Zowat elk bijgerecht is rijk aan koolhydraten: pastasalade, puree, broodjes, maar ook de vulling in uw kalkoen. Om overdaad te vermijden, beperkt u zich het best tot één of hoogstens twee koolhydraatbronnen. Kiest u voor pasta, eet daar dan niet ook nog eens een broodje bij, maar schep liever wat extra groenten op uw bord.
Aan het hoge vetgehalte van een fonduemaaltijd kan u weinig veranderen maar als u het dit jaar eens over een gezondere boeg wilt gooien, zijn er wel alternatieven. Zoals een Chinees fondue, waarbij bouillon gebruikt wordt in de plaats van olie.
En tot slot kan het ook helpen om kleinere porties op te scheppen en trager te eten. Zo eet u meer mindful en zal u beter herkennen wanneer u genoeg gegeten heeft.
Wat als het te laat is?
De kerstavondmaaltijd zit erop. Het is kerstdag, en u staat op met een opgeblazen gevoel, misselijkheid, en mogelijk maagzuur. Wat dan?
Allereerst zal u graag horen dat deze symptomen, indien ze enkel opduiken na een overmatige feestmaaltijd, niets zijn om u zorgen over te maken. Maar als u zich op kerstmiddag naar de volgende feestdis moet begeven, dan wilt u het ongemak natuurlijk zoveel mogelijk verlichten.
Dat kan onder andere door veel water te drinken, om uitdroging te voorkomen. Sommige voedingsdeskundigen raden aan de ochtend te beginnen met een glas water met vers citroensap. Citroen stimuleert de vertering, net als gember overigens, en kan daardoor indigestie verlichten.
"Het beste wat u kan doen, is uw maag rust gunnen", zegt Barbara Mendez. "Eet lichte dingen zoals een bouillon, een salade en vooral veel groenten. De vezels in groenten helpen de vertering versnellen."
Heeft u nog kalkoenrestjes over, dan kan u er een soep van maken met veel groenten: dat helpt de spijsverteringsorganen kalmeren.
Wellicht bent u op dit moment niet echt in de stemming om te sporten, maar een wandeling van een halfuurtje kan wel degelijk helpen. "Beweging geeft uw organen een zachte massage en helpt de spijsvertering op gang te brengen", zegt diëtiste Lily Nichols aan The Huffington Post.
Nog beter is het als u 's avonds de moed vindt om een wandeling te maken, voor u in bed kruipt. Een nachtwandeling na uw kerstmaaltijd kan een groot verschil maken in hoe u zich de ochtend nadien voelt.