Vrijdag 15/11/2019

Bijzonde bijstand

Culturele bagage scheidt het kaf van het koren, de parels van de zwijnen. Ik kan het weten

Beeld Sven Franzen

Ik ga binnenkort op citytrip met een goede vriendin, een perfect normale vrouw die er helaas wel op staat om ‘Barcelona’ op zijn Spaans uit te spreken. Constant. Ook al is de rest van het gesprek in het Nederlands. Dump ik haar, of zeg ik er iets van?  Maaike, Boutersem

Ach Maaike,

De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, de weg naar een zonnige vakantiebestemming met mensen die er alles aan doen om die vakantie­bestemming zo ‘correct’ mogelijk uit te spreken. Ik heb ooit een halfuur van mijn leven en een zijden shirt geruïneerd door me te laten onderspeekselen door een date die bleef doorbomen over zijn epissssche vakantie naar ‘Ibitha’.

Dat is hoogst vervelend, maar je vriendin kan er waarschijnlijk niets aan doen. Dat soort pedant gedrag wordt meestal generaties lang doorgegeven. Ik durf te wedden dat haar grootvader met een Italiaans handgebaar de fles Montepulciano laat aanrukken op restaurant, en dat haar moeder perfect weet dat haar handtas een Lweevee is en geen Loewe. Het wordt er van jongs af aan ingestampt, dat het belangrijk is om gecultiveerd over te komen. Waarom hebben haar ouders anders de moeite gedaan om haar als kleuter onder te dompelen in architectuur, moderne kunst en filmgeschiedenis als ze ­vandaag haar goede opvoeding niet tentoon kan spreiden door zichzelf belachelijk te maken en het op een vernissage te hebben over Brancusi in plaats van Brancush. Wees blij dat jullie niet naar Budapesht gaan.  

Culturele bagage scheidt het kaf van het koren, de parels van de zwijnen. Ik kan het weten. Waar ik vandaan kom, hechten we nogal veel belang aan de klankgeving van plaats­namen. Sterker nog: wie de klemtoon in ‘Kasteelplein­straat’ verkeerd legt, is niet correct ingeburgerd. Een echte Antwerpenaar weet immers dat de nadruk op ‘plein’ ligt, niet op ‘straat’. Hetzelfde voor Sint-Janspléín. Ik heb ooit een twintigtal seconden verdwaasd met mijn ogen staan knipperen toen mensen mij de weg vroegen naar het Sint-Jánsplein. Om maar te schrijven: de wijsneus aan je zij kan je best van pas komen om contact te leggen met de lo­cals, waardoor je de vele tourist traps van Barrssehlóna vermijdt en je écht goede pimientos de Padrón voorgeschoteld krijgt.

Je kan haar hoogdravendheid trouwens perfect ­counteren door ter plaatse de navigatie van Google maps met geluid af te spelen. De Hollandse tongval in combinatie met de Spaanse plaats­namen gaven me in Balencia meermaals een lachstuip. De kans is groot dat jullie hilariteit om het taalkundig ­onvermogen van de robot zo’n irritante inside joke wordt dat niemand van jullie makkers na het tripje nog met jullie zal willen afspreken.

Om maar te schrijven, Maaike, ze is waarschijnlijk je ­toekomstige enige vriendin. En die moet je koesteren.

Gekwelde lezer, blijf niet langer zitten met dat probleem maar mail naar katrin.swartenbroux@demorgen.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234