Zondag 21/04/2019

Open kaart

Culinaire hotspot I Ragazzi in St-Martens-Latem: genoeg troeven om terug te komen

Jakob Everaert (l), Bram Vanaudenaerde (m) en Alex Maes van I Ragazzi. Beeld Anthony Statius

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

In een degelijk Italiaans restaurant pruttelen de sauzen op het vuur terwijl er door de locals vurig wordt gegesticuleerd over de risotto. Kortom: aan flair, passie én smaak is er zelden een gebrek.

Wanneer ik het gordijn opzij schuif, vang ik al bij de marmeren toog een gezellig rumoer op. De ober wijst ons vriendelijk maar gehaast een tafeltje aan bij het banket. Daar is de ruimte tussen de tafeltjes zo krap dat je de buren trakteert op een twerkfestijn bij het inschuiven.

Ook de afgebeelde figuren op de menukaart maken het wel heel erg gezellig; een knipoog van de drie ‘ragazzi’, of ‘jongens’, achter het restaurant. Gastheren Bram Vanaudenaerde en Alex Maes haalden keukenwolf Jakob Everaert binnen als chef. Jakob passeerde als autodidact in de keukens van onder meer Grade (Gent), Vintage (Kontich) en Fou d’O (Gent).

Tussen de ruim 30 gerechten staan ‘veilige’ keuzes als vongole of tagliata, maar voldoende andere gerechten krijgen een eigen invulling. Een pizza bianca belegt Jakob pittig met iberico en cevenne-ui.

Vanavond serveert Bram ons de panzanella: als broodgerecht met ansjovis een typisch voorbeeld van de cucina povera, maar vandaag ­herdacht als mooi gezouten en flink gekruide focaccia met burrata en venkel (16 euro). Voor de gamba fritti (18 euro) kunnen afkoelen, dippen we ze in de mooie salsa van zoete puntpaprika en rijpe San Marzano-tomaten.

Vervolgens laat mijn gezelschap zich ­verleiden door een saltimbocca met rauwe ham, buffelmozzarella en salie (28 euro) die hij ­uitbreidt met een ‘contorno’: gnocchi met geroosterde butternut en spinazie (8 euro). Ik houd het oerklassiek met een linguine cacio e pepe (21 euro), moeilijk te bereiden omdat de saus net tussen dik en vloeibaar moet zitten. Zowel de romige pecorino als de versgemaakte pasta en de afwerking met grove peper zijn van het kaliber dat de chef geheime tips van superchef Giorgio Locatelli moet hebben ontfrutseld.

De dolci-kaart is een ode aan de beste Italiaanse producten: ik bezwijk voor Avola-amandelen met roomijs en karamel (12 euro).

De verrassende en wereldse smaken, de correcte service en de familiale sfeer: het zijn troeven waarvoor ik graag terugkeer bij I Ragazzi.

iragazzi.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.