Zondag 19/01/2020

Vegan receptidee

Chocolademousse maken zonder eieren? Met dit bijzondere ingrediënt kan het

Beeld Hannes Vandenbroucke

'Aquafaba' klinkt niet meteen als iets wat je in je dessert wil aantreffen. Toch is dit bijzondere goedje de redding voor wie wél chocolademousse, maar géén eieren wil eten.

Chocolademousse is een nagerecht op basis van rauwe eieren dat de gemiddelde Belg, inclusief mezelf, moeilijk kan laten staan. Maar is het echt mogelijk om een even lekkere variant zónder ei te maken? Een snelle research leert me dat 'aquafaba', ofte het vocht dat je in een blik kikkererwten aantreft, dé oplossing is. Aquafaba is binnen de veganwereld een van de meest revolutionaire ontdekkingen van de afgelopen jaren.

Geloof het of niet, maar het kikkererwtenvocht klop je op tot stijve schuimpieken waarmee je perfecte meringues of vederlichte chocolademousse maakt. Ik trek een blik open en vang het vocht op in een schaaltje. Dus deze troebele smurrie gaat me een lekkere chocolademousse geven? Hmm...

Zoals die van grootmoeder

Nog niet helemaal overtuigd, kieper ik het goedje samen met een eetlepel suiker en een flinke kneep citroensap in mijn staande mixer en zet hem full speed. En ja hoor, na enkele minuten transformeert het vocht tot iets wat onmiskenbaar voor opgeklopt eiwit kan doorgaan.

Krijg hier meer vegan recepten.

De smaak is echter nog steeds 'kikkererwtachtig'. Een extra schepje suiker blijkt het euvel wat te verhelpen, maar ik twijfel er niet aan dat de gesmolten chocolade het aroma volledig zal maskeren. Voorzichtig lepel ik de aquafaba door de chocolade. Mocht ik niet beter weten, dan was dit een doodnormale chocolademousse zoals mijn grootmoeder die altijd voor Nieuwjaar maakte. De luchtige mousse gaat in kleine potjes en na een uurtje in de koelkast schuif ik mijn nietsvermoedende wederhelft het experiment onder de neus. Hij heeft totaal niets in de gaten en laat een met de vinger uitgekuist potje op de keukentafel staan.

Eerste test geslaagd, als je het mij vraagt. Probeer het eens zelf: hiernaast mijn recept.

Plantaardige chocolademousse

Dit heb je nodig voor 2 personen

100 g fondantchocolade (70%) /
150 ml kikkererwtenvocht (wat je ongeveer in 1 blik van 400 g vindt) op kamertemperatuur /
2 tl citroensap /
4 el suiker

Zo maak je het

1. Breek de chocolade in kleine stukken en laat au bain-marie smelten. Laat de chocolade tot kamertemperatuur afkoelen.

2. Klop ondertussen in een staande mixer of met een handmixer het kikkererwtenvocht samen met het citroensap op tot schuimpieken. Dat duurt ongeveer 5 minuten. Voeg na 4 minuten geleidelijk aan de suiker toe en mix verder tot je een stevig geheel hebt.

3. Meng de opgeklopte aquafaba in verschillende keren voorzichtig door de gesmolten chocolade. Roer zeker niet te lang, anders haal je er de lucht uit.

4. Verdeel de chocolademousse in twee potjes en zet minstens een uur, maar idealiter een nacht, in de koelkast.

5. Werk eventueel af met chocoladeschilfers, fleur de sel, opgeklopte kokosroom, frambozen of gehakte noten.

Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234