Zondag 16/02/2020

Cathérine Moerkerke: "Vroeger moesten vrouwen in de media mooi zijn, nu vooral menselijk"

Beeld VTM

Je kan Cathérine Moerkerkes agenda moeilijk overzichtelijk noemen. Het laatste jaar heeft ze drie reportagereeksen op haar naam gezet, nu is er een vierde in de maak. "Soms heb ik werkdagen van 16u. Best zwaar", vertelt ze aan Goesting Magazine. Maar je hoort haar niet klagen: sinds ze haar eigen reportages mag maken, loopt de journaliste op wolkjes.

Je woont in Merelbeke, maar werkt al je hele leven in de Medialaan in Vilvoorde. Heb je nooit met het idee gespeeld om richting Brussel te verhuizen?
"Natuurlijk vloek ik weleens serieus op de files, maar neen, ik zou het hier niet kunnen missen. Hoewel ik in Menen ben geboren, voel ik me een echte Oost-Vlaamse. Ik ben opgegroeid in Merelbeke, ik heb hier veel vrienden wonen. Het lag voor de hand dat ik in Gent zou gaan studeren en nadien ben ik gewoon teruggekeerd naar de rand."

Je hebt inderdaad in Gent gestudeerd, maar geen journalistiek. Je eerste keuze was criminologie.
"Mijn toenmalig vriendje zat bij de politie, dus ik dacht: waarom niet? (lacht) Eerlijk gezegd wist ik toen absoluut niet wat ik wou doen met mijn leven. Het enige wat ik wist, was dat ik geen 9-to-5 job wou. Verder had ik geen flauw idee. Ik merkte wel snel dat ik niet echt de roeping had om inspecteur te worden, dus uiteindelijk ben ik afgestudeerd als vertaler-tolk en ging ik aan de slag als redacteur bij de radio."

Om niet veel later de job van nieuwsanker in de wacht te slepen. Niet slecht, voor iemand die daar nooit de ambitie voor had.
"Ik droomde er misschien niet van, maar ik ben wel een echte streber. Ik wil uitblinken in alles wat ik doe. Ambitie zit dus wel in mij. Toen er een screentest werd georganiseerd voor die functie kwam het niet bij me op om me op te geven. Maar toen Danny Verstraeten tegen me zei: 'Zeg, zou je daar ook niet aan meedoen?', was ik wel meteen vastberaden om er helemaal voor te gaan. Je moet een beetje chance hebben in het leven, ik had geluk dat ze iemand zochten. Maar ik geloof dat het even belangrijk is om de kansen die je krijgt met beide handen te grijpen. Als je iets héél graag wil en je doet echt je best om het te bereiken, dan zal het lukken, daar ben ik van overtuigd. Dat geldt voor alles. Behalve misschien als je een man zoekt. In dat geval kan je niet zeggen: 'Nu ga ik eens heel hard mijn best doen en dan kom ik de ware tegen', zulke dingen kan je niét forceren. Maar dat is vast het enige."

Beeld VTM

Jij bent jouw ware, Wim, al lang geleden tegen het lijf gelopen. Maar jullie zijn niet getrouwd, is dat een bewuste keuze?
"Dat zou ik niet zeggen, het is gewoon zo gelopen. Maar ik heb nooit gedroomd van een sprookjesachtige trouw. Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling, dus zo'n groot feest in functie van mij, dat zou ik niet graag hebben. Ik ga liever naar andere mensen hun trouwfeest. In een groep zal ik niet degene zijn die het woord neemt om te vertellen over mijn dag."

Is dat niet wat tegenstrijdig, voor iemand die alle woonkamers binnendringt via het tv-scherm?
"Op televisie gaat het niet over mij. Ik vertel andere mensen hun verhaal, dat veel interessanter is dan dat van mij. Ik vind dat ik zelf een heel saai leven heb. Als ik niet werk, ben ik graag thuis voor wat qualitytime met het gezin. Dan ga ik samen met de kinderen fietsen of wandelen, wat bijpraten, en 's avonds kruipen we op tijd in bed. Of we trekken er allemaal samen op uit, op vakantie. Mijn privéleven is hetzelfde als dat van ieder ander. Het enige wat mijn leven een tikkeltje meer bijzonder maakt, is dat ik zo veel interessante mensen kan ontmoeten dankzij mijn werk."

Puzzelen

Wat is jouw ultieme tip om een drukke job te combineren met een gezin?
"Zorg dat je altijd iets leuks hebt om naar uit te kijken. Anders flip je. Als er een ontspannende activiteit op de agenda staat, kan je er naartoe leven, en de kinderen ook. Als ze zeggen dat ze je missen, kan je daarnaar verwijzen. Ik heb gemerkt dat dat ons allemaal goed doet. Want ja, het is echt wel puzzelen. Ik wou niet wachten tot na mijn carrière om kinderen te krijgen. Ik wou ze hebben voor mijn 35ste, dat was een soort deadline die ik mezelf had opgelegd. Toen ik voor het eerst mama werd was ik dertig, wat dus ideaal was. Toen werkte ik nog voor Het Nieuws en dat was best handig, want ik kon er even tussenuit en iemand kwam me vervangen. Met de reportages die we nu maken, zou dat niet gaan. Mijn dagen waren toen ook gestructureerder. Toch zou ik niet meer terug willen, want nieuws maken wordt na een tijdje heel frustrerend. Je steekt er al dat werk in, je brengt het, en dan is iedereen het weer vergeten. Als je iemand aan het woord laat in de studio, kan die persoon zijn verhaal amper doen want er is geen tijd. Daarom ben ik zo blij dat ik eerst de overstap kon maken naar Telefacts en dan naar mijn programma's."

Eerst maakte je Moerkerke en de mannen, daarna Moerkerke de vrouwen. Is er echt zo veel verschil tussen de twee genders?
"Ik vind van wel. Bepaalde eigenschappen zijn typisch mannelijk en andere typisch vrouwelijk. Het is natuurlijk niet zwart-wit, iedereen heeft ook iets van het andere geslacht. Maar ik vind dat de gesprekken die ik had met de vrouwen een stuk openhartiger waren. Dat komt omdat vrouwen opener zijn over hun emoties. Al speelt de chemie van vrouwen onder elkaar natuurlijk ook een rol."

Kan een vrouw niet net meer gedaan krijgen van een man?
"Misschien, maar tussen een man en een vrouw is er altijd een soort spanning, waardoor de andere partij zich niet helemaal toont zoals hij of zij is. Er is een reden waarom er vaak gezegd wordt dat mannen en vrouwen nooit 'gewoon' vrienden kunnen zijn. Ik vind dat daar een kern van waarheid in schuilt. Je kan natuurlijk een vriendschap opbouwen met iemand van het andere geslacht, maar dat vraagt tijd. En ik vind dat persoonlijk toch vrij moeilijk, ik durf al eens te twijfelen over de ware bedoeling van mannen."

Beeld VTM

Dus als jouw partner zou afkomen met een nieuwe beste vriendin...
"Dan zou ik wel durven denken dat daar meer achter zit, ja." (lacht)

Beeld VTM


Je hebt zelf een zoon en een dochter, merk je dat de genderverschillen er al van kinds af in zitten?
"Ik weet het niet, ik probeer mijn kinderen alleszins zo veel mogelijk op dezelfde manier op te voeden. Ik heb mijn meisjesbaby nooit veel roze kleertjes willen aandoen, en mijn jongensbaby blauwe. Maar als je kijkt naar het aanbod, verval je toch al snel in die stereotypes. Hetzelfde geldt voor hobby's. Je neemt je voor om daar niet te cliché in te gaan, maar de kinderen worden toch meegetrokken door vriendjes en vriendinnetjes. Dus ik denk dat er geen ontsnappen is aan de verschillen tussen man en vrouw. Al moet ik wel zeggen dat mijn dochter geen meisje-meisje is. Ze is geen poppemie, ze is zelfs helemaal niet met haar uiterlijk bezig. Ze draagt graag broeken, ravot graag, maakt zich graag vuil. Ik ben ook altijd zo geweest. Ik weet nog dat ik soms onder mijn voeten kreeg van mijn papa omdat ik nooit een rokje wou dragen."

Ben je nu bewuster bezig met je uiterlijk? In de mediawereld moet je er tenslotte goed uitzien.
"Die tijden zijn volgens mij aan het veranderen. Tien jaar geleden moest je er als vrouw inderdaad mooi uitzien. Nu moet je vooral menselijk zijn, echt. Mensen moeten zich met jou kunnen identificeren. Ik kijk zelf ook liever naar een sympathieke presentatrice dan naar een hele knappe, want daar krijg je alleen maar complexen van. Natuurlijk wil ik er verzorgd bijlopen en vind ik het wel eens leuk om mij helemaal op te tutten. Maar zeker niet elke dag, dat is niets voor mij."

Beeld VTM

Cathérine Moerkerke (40)

- Heeft een vriend en twee kinderen, Eliott (5) en Mona-Marie (9).
- Ken je van haar reportageprogramma's Moerkerke en de vrouwen, Cathérine en Moerkerke en de mannen. Presenteerde voordien Telefacts en het vtm-nieuws.
- Mag je altijd wakker maken voor een zachtgekookt eitje.
- Droomt er stiekem van om te leren drummen.
- Maakt zich druk over de verkeerssituatie in België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234