Dinsdag 22/10/2019

Open kaart

Café Renee, Anzegem: werk in uitvoering

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres.

Na jarenlang een succesvolle bistro uitgebaat te ­hebben in Waregem, stootte Rik Viaene op een prachtig pand in Anzegem. Op de openbare verkoop liet hij behalve zijn hart ook zijn portefeuille spreken. Pas toen hij het onkruid kwam verdelgen, begon het idee voor Café Renee te rijpen.

Een chef met een palmares van heb ik jou daar vertelde me vol vuur over dit restaurant. Omdat hij het zo indrukwekkend vond wat chef Rik er op zijn eentje klaarspeelt.

Met een kwartiertje vertraging parkeren we de wagen op de ruime parking. De strakke gevel geeft een ruwe eerste indruk, maar eenmaal binnen voelen we de warmte. Wanneer ik aan gastvrouw Annick Christiaens schoorvoetend beken dat we de tijd even uit het oog verloren zijn, zegt ze dat er niets anders op zit dan rechtsomkeer te maken. Ze doet me lachen en dat niet voor het laatst.

Als volleerd natuurliefhebster gaapt vriendin F. naar de West-Vlaamse velden door het grote raam achteraan; ik kijk uit op het salon waarin andere laatkomers hun toevlucht zoeken bij de aperitiefkaart met sharing hapjes. Het hapjesspectrum van Renee is breed: het gaat van 4,5 euro per Gillardeau-oester tot 69 euro voor een pomme moscovite (met 30 gram kaviaar). Uit de vijftien hapjes kiezen we er drie: oosterscheldepaling (18 euro), king krab (24 euro) en krokante varkenspoot (12 euro).

Laag kruidenboter

De paling is zo zout gerookt dat we er niet in slagen om de finesse van de asperges te proeven. Dat bij de toast met krab het sublieme krabvlees verstopt zit onder een laag kruidenboter, is haast zonde. De glazige stukjes varkenspoot tot slot zijn samengebracht in een kroket die al knapperiger tijden heeft gekend. Gelukkig is er een smakelijk opgewerkte kruidensalade die voor sfeer en gezelligheid zorgt.

Uit de vijf hoofdgerechten kiest F. de kalfs­zwezerik met seizoensgarnituur (38 euro) en ik de zeetong (35 euro), het enige visgerecht op de kaart. Terwijl zij onverstoorbaar van haar delicatesse smult, spoelt er een sappig en goudgeel gebakken zeetongetje aan. Van die onderbakken frietjes hoef ik echter geen repas.

Conclusie: je betaalt in Café Renee gemakkelijk de prijs van een luxe brasserie, maar ondanks de aanstekelijke atmosfeer zit de uitvoering nog niet helemaal op datzelfde niveau.  (LK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234