Zaterdag 14/12/2019

Culinair Recept

Bonen met tonijn: pretentieloze kost die altijd smaakt

Beeld hannes vandebroucke

Nog moeten koken op een weekavond, het kan soms wat te veel van het goeie zijn. Met deze tips voor een goede voorbereiding ben je al halfweg en wordt koken een pak plezanter.

Zie je er vaak tegenop om thuis te koken? Geraak je maar niet in die routine? De reden daarvoor ligt hoogstwaarschijnlijk bij de voorbereiding, meer bepaald het gebrek eraan. Want koken houdt net iets meer in dan in de potten roeren. Zo moet er in de eerste plaats beslist worden wat je gaat klaarmaken. Het is best belastend om na een lange werkdag met een vol hoofd en een moe lijf thuis te komen en het vraagstuk ‘Wat eten we vandaag?’ nog te moeten oplossen. Het maakt koken zoveel moeilijker dan het is en vraagt gegarandeerd om het gemakkelijkste antwoord: diepvriespizza.

Een goede voorbereiding maakt dagelijks koken een stuk haalbaarder en veel minder stresserend. Probeer daarom eens op een rustig moment te beslissen wat je de komende week wil eten, dat is al een goede eerste stap. Bye bye mental load. Een weekmenu maakt ook dat je al een boodschappenlijstje kan maken en, wie helemaal voor op schema wil zitten, alvast de ingrediënten in huis kan halen.

Babystapjes

Begin met een handvol gemakkelijke recepten die je lekker vindt. Wil je een nieuwe gewoonte aanleren (meer thuis koken), probeer dan niet ineens ook een hoop andere ambities uit. Ga niet ook nog eens voor supergezond en vegan, bijvoorbeeld. Neem baby­stapjes. Begin met wat je kent en maak dezelfde recepten regelmatig opnieuw, enkel zo word je een betere thuiskok. Oefening baart kunst, of in dit geval een steeds lekkerdere huisgekookte maaltijd. Je zal zien dat je steeds bedrevener wordt, wat weer voor minder stress zorgt. Op deze manier verandert koken misschien wel van een lastige taak op je to-dolijst, naar iets waar je voldoening en zelfs plezier uit haalt.

Beeld hannes vandebroucke

Bonen met tonijn is zo’n gerecht waar ik al jaren naar teruggrijp. Het is pretentieloze kost die keer op keer smaakt. Ik herinner me het precieze moment waarop ik verliefd werd op bonen nog haarscherp. Zoals met veel gerechten die voor altijd bij mij blijven, gebeurde het tijdens een vakantie. Hét moment waarop je jezelf onderdompelt in een andere keuken. Bijna een decennium geleden huurden we via via een piepklein, primitief huisje van een gepensioneerd Italiaans koppel. Elke dag werden we uitgenodigd om te komen eten. Koken from scratch heeft in de Toscaanse bergen nog een andere betekenis. Het staat voor zelf geteeld, gevangen en geproduceerd. Letterlijk alles wat bij Modesto en Roberta op tafel kwam was homemade, van de wijn en olijfolie tot de pasta en de witte cannellinibonen. Een memorabele reis, mede door het hartverwarmende contact met deze lieve mensen. Dit is de reden waarom koken en samen eten zo belangrijk is. Het schept een band, creëert herinneringen en voedt je naasten en jezelf. Zelfs met een nederige maaltijd zoals deze bonen met tonijn. Zet maar op je weekmenu.

Dit heb je nodig voor 2 personen

olijfolie / 2 teentjes knoflook, tot moes geplet / ½ tl chiliflakes / 480 g gespoelde en uitgelekte bonen (nettogewicht) / 1 blikje tonijn in eigen nat, uitgelekt / 150 g kerstomaten, doormidden gesneden / 1 kleine rode ui, versnipperd / 2 el citroensap / peper en zout / 15 g peterselie, fijngehakt / handvol rucola

Zo maak je het

1. Verhit een royale geut olijfolie in een antikleefpan. Stoof de knoflook en chiliflakes 1 min. over een laag vuur alvorens de uitgelekte bonen toe te voegen. Laat 2 min. bakken in de olie. Roer af en toe voorzichtig, zorg dat je geen moes maakt van de bonen.

2. Verbrokkel de tonijn over de bonen en voeg de kerstomaten toe. Roer en laat 2 min. opwarmen.

3. Voeg de rode ui toe, besprenkel met citroensap en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en meng er de peterselie en rucola door. Serveer onmiddellijk.

Beeld hannes vandebroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234