Menstruatieverlof
Blijf je beter thuis tijdens die dagen van de maand?
Een Brits bedrijf voert een menstruatieverlof voor vrouwen in. In Azië bestaat het systeem al langer. Bedoeling is vrouwen productiever te maken. Maar de kritiek op het 'seksistische en discriminerende initiatief' klinkt luid.
"Als mannen zouden menstrueren, zou dit verlof er al lang geweest zijn." Bij het Britse bedrijf Coexist weten ze het zeker: een menstruatieverlof voor vrouwen houdt steek. De onderneming lanceert een 'menstruatiebeleid', met de bedoeling vrouwen meer flexibiliteit te geven en hen een gezondere en gelukkigere werkomgeving voor te schotelen. Het grote voordeel: het maakt vrouwen volgens hen creatiever en gezonder.
Coexist beheert een complex waar kunstenaars, activisten en gemeenschapsorganisaties hun stek hebben.Het bedrijf uit Bristol telt 31 werknemers, onder wie 24 vrouwen. Ook de CEO is vrouwelijk. "Ik heb in de loop der jaren al aan veel vrouwen leiding gegeven, en ik heb vrouwen gezien die ineenkrimpen van de pijn door hun menstruatie. Desondanks vinden ze dat ze niet naar huis kunnen gaan, omdat ze zichzelf niet als 'ziek' beschouwen. En dat is niet fair", zegt Bex Baxter in The Guardian. "Het is fout om te denken dat een bedrijf minder productief wordt wanneer werknemers vrij nemen. Het werk moet gesynchroniseerd worden met natuurlijke lichaamscycli. Voor vrouwen is de menstruatie er daar een van."
De reacties op het initiatief lopen ver uiteen: volgens sommigen is het taboedoorbrekend, anderen noemen het belachelijk en seksistisch. Nochtans is het idee niet zo uitzonderlijk. In verschillende Aziatische landen bestaat het al langer. Japan voerde in 1947 al een verlof in voor vrouwen die lijden aan zware menstruatiepijnen. Dat gebeurde op een moment dat vrouwen massaal op de arbeidsmarkt kwamen. Zuid-Korea voorziet sinds 2004 één dag per maand, Indonesië biedt vrouwen maandelijks twee dagen aan. Taiwan laat vrouwen dan weer drie dagen per jaar thuisblijven, bovenop de dertig dagen vakantie die iedereen er heeft. De Chinese provincie Anhui voorziet sinds maart van dit jaar dan weer twee dagen per maand - op voorwaarde dat vrouwen een doktersbriefje kunnen voorleggen.
Is dit soort verlof bij ons een goed idee? Nogal wat mensen vinden van niet. Arts en gezondheidsjournaliste Marleen Finoulst: "Zowat 5 procent van de vrouwen hebben last van erge menstruatiepijnen, waardoor ze niet meer normaal kunnen functioneren. Ik vind het overdreven om daar een speciaal verlof voor te voorzien. Daar kun je ziekteverlof voor opnemen. Bovendien kan je er ook een pijnstiller voor innemen. Ik vind het een vreemd idee. Het is discriminatie tegenover mannen. En tegenover vrouwen die er geen last van hebben, al dan niet doordat ze bepaalde anticonceptiemiddelen hebben die de symptomen van menstruatie onderdrukken."
Bij ondernemersorganisatie Unizo vallen ze net niet van hun stoel als ze met het initiatief geconfronteerd worden. "Als een vrouw echt ziek is van haar maandstonden, wat perfect kan, dan kan zij met een doktersbriefje gerust enkele dagen thuisblijven", aldus woordvoerster Sanderijn Vanleenhove.