Zondag 23/02/2020

CulinairOpen kaart

Bistrot du Nord, Antwerpen: in dit restaurant is alles juist

Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Als de hapjes op tafel komen, zijn we verkocht: blokjes kop met mosterd en een mayonaise van hersentjes, een bordje tomatensoep met piepkleine balletjes, een kommetje bouliesalade met brood en boter. Zo lekker en zo simpel kan het zijn. Bedrieglijk simpel, want we willen de doordachte gerechten van Michaël Rewers niet minimaliseren. Maar de ­vanzelfsprekende borden en à la carte-aanpak van Bistrot du Nord doen je nadenken. Over de verplichte vier of vijf gangen die je elders moet nemen. Over de bizarre ingrediënten en culinaire experimenten. Bistrot du Nord serveert gerechten wars van alle trends: klassiekers, ­perfect uitgevoerd. Een keuken die herinnert aan La Paix in Brussel, degelijk en deugddoend. Traditie en moderniteit, tegelijk geserveerd.

Beeld rv

Witte tafellakens, donker hout, zilveren bestek. Dit is de sfeer van een echte Parijse bistrot. Op een geheel onverwachte locatie: bij het Sint-Jansplein, in een buurt waar niet eens zo ver vandaan met granaten wordt gegooid. Het heeft niemand tegengehouden. Het kleine restaurant – twintigtal plaatsen – zit vol.

Rewers heeft al zo’n vijf jaar een Michelinster, maar het heeft hem geen kapsones gegeven. Dit is een ‘bescheiden’ keuken zonder kunstjes, gebaseerd op de kwaliteit van de ingrediënten. Je vindt er zowel kalfshersenen en varkensnek, als zwezerik en wintertruffel. Het is een keuken voor vleeseters, met veel ingewanden – hersenen, niertjes, lever – maar ook de vis van de dag.

bistrot du nord antwerpenBeeld rv

Ik ga voor een terrine van kippenlever en zwarte pens (18 euro) en omdat ik nooit genoeg krijg van orgaanvlees ook nog voor kalfslever met ajuin (25 euro). Cholesterol? Never heard of it. Vriend L neemt gebakken sint-jakobsvruchten met wintertruffel (42 euro) en griet met garnalen (40 euro). Het is sensationeel lekker. We praten amper. De coquilles smelten op de tong, de ­terrine smeert probleemloos op het brood, de uien onder de lever zijn gekaramelliseerd en gesmolten, de griet met in huis gepelde garnalen is perfect gegaard. We kunnen nog net ‘één dame blanche, twee lepeltjes’ zeggen, en het dessert maakt het plaatje af. IJs van melk van bij de boer, gesmolten chocolade en half opgeklopte room (11 euro). In dit restaurant is alles juist.

Lange Dijkstraat 36, Antwerpen, bistrotdunord.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234