Woensdag 08/07/2020

Binnenkort terugbetalingsregeling van psychologische zorg op twee niveaus?

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) raadt aan om een terugbetalingssysteem van psychologische zorg in te voeren op twee niveaus. Dat bleek gisteren uit een studie van het KCE, dat de organisatie- en terugbetalingsmodellen in andere landen onderzocht en daarna een aangepast model uittekende voor België.

De studie kwam er op vraag van het RIZIV, de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de Belgische beroepsvereniging van psychologen, en voorziet een model op twee niveaus. Het eerste algemene niveau is vlot toegankelijk en vangt zonder beperking de vaak voorkomende en matige problemen op. Het tweede niveau is niet direct toegankelijk en biedt gespecialiseerde zorg aan als die van het eerste niveau niet volstaat.

Niveau 1: maximaal vijf sessies
Op het eerste niveau kunnen maximaal vijf sessies gegeven worden tegen een beperkte vergoeding. Het doel daarbij is om het probleem in te schatten en mensen een duwtje in de rug te geven. "Dit moet in de meerderheid van de gevallen volstaan om hen opnieuw de weerbaarheid te geven om moeilijkheden het hoofd te bieden", luidt het. De eerstelijnspsycholgen zouden vanuit verschillende plaatsen kunnen werken, zoals huisartsenpraktijken, wijkgezondheidscentra, CLB's en CAW's.

Niveau 2: gespecialiseerde zorg
Indien de vijf sessies van de eerste lijn niet volstaan, kunnen patiënten ook gespecialiseerde zorg krijgen aan een voordeliger tarief. "De behoefte aan gespecialiseerde zorg moet dan samen door een huisarts én een psycholoog van de eerste lijn worden geattesteerd", zegt het KCE in zijn advies.

Complex
Het Kenniscentrum wijst er wel op dat een hervorming zoals deze "niet van vandaag op morgen kan plaatsvinden".

"Er is eerst nog veel werk aan de winkel: het opleiden van voldoende hulpverleners, het bepalen van de criteria van hun opleidingen en accreditaties, het oprichten van regelgevende instanties en het organiseren van de toegang tot de (toekomstige) gedeelde elektronische dossiers", luidt het.

Daarnaast is ook de financiering van een dergelijk systeem complex, omdat de bevoegdheden rond de geestelijke gezondheidssector verdeeld zijn over de federale en gemeenschapsoverheden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234