Woensdag 24/07/2019

Recensie

Bij De Bakermat in Ninove komt de chef de deur voor je opendoen

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week gaat Femke naar De Bakermat in Ninove. 

Beeld rv

De website van De Bakermat in Ninove verleidt ons met zinnenprikkelende beelden van kreeft, oesters en gemarmerd vlees nog voor we de menuprijzen te zien krijgen: 43 euro (marktlunch), 62 euro (vleesmenu) of 72 euro (vijfgangenmenu). Benieuwd wat we daarvoor mogen verwachten.

Een chef die de deur voor je opent, zo blijkt. Na een stevige handdruk van Kevin mogen we een tafeltje ­uitkiezen in de leefruimte van een statige villa. Daar verschijnt gastvrouw Barbara om de menukaart in te leiden. Vijf gangen of een volledig vleesmenu verorberen op een prille lentemiddag lijkt ons iets te veel van het goeie. De lunch spreekt ons veel meer aan. Voor 18 euro krijg je trouwens een begeleidend wijnarrangement waarvan het eerste glas al tijdens het aperitief wordt geschonken. Attent is dat.

Terwijl alle plekjes rond ons worden ingenomen – iets waar andere ­restaurants jaloers op mogen zijn – komen vier (!) hapjes in sneltempo op tafel, waaronder een shotje van limoen en basilicum, eentje om snel te ­vergeten trouwens.

En dat doen we meteen wanneer het voorgerecht wordt ingezet. De gemarineerde zalm met crème van kropsla en een gevuld scheermes met radijsjes is bijna te mooi om ons mes in te zetten. Jawel: het heeft alles wat een voorgerecht onweerstaanbaar maakt. Smaak, visie en originaliteit. Alleen jammer dat de drempel dankzij de villa­setting met obligaat marmer zo hoog ligt voor jonge gastronomen. En dat terwijl Kevin en Barbara zijn zelf nog twintigers zijn.

Als hoofdgerecht en dessert volgen er klassiekers van formaat: Mechelse koekoek en nougat glaçé. Door te kiezen voor gemarineerde ­venkel en spruitjes bij de Mechelse koekoek geeft Kevin een mooie rol aan de groenten. De geconcentreerde jus die Barbara in een elegant sauskannetje achterlaat, bezorgt het gerecht zijn gebalde smaak.

In het nougatdessert laat de patissier van dienst zijn techniek zien. De nougat met stukjes gekonfijt fruit en noten blijft fris dankzij enkele stukjes gelakte ananas die erbij worden geserveerd.

Het kader, het comfort en de klassieke signatuur verraden dat De Bakermat veel ambitie heeft. Ook volgens het prijsniveau lost De Bakermat moeiteloos onze verwachtingen in. Al zijn sommige TripAdvisor-gebruikers erg verontwaardigd over de ­porties. Laten we wel wezen: in De Bakermat krijg je een ervaring die nog weken blijft nazinderen. 

Beeld rv

De Bakermat

Leopoldbaan 95, ­Ninove, 054 25 80 25resto-debakermat.be

Concept

De hedendaagse Franse keuken die mikt op een Michelinster.

Service

Uitstekend! De sommelier kent zijn vak en de gastvrouw is hyperprofessioneel.

Gezelschap

Iemand die zweert bij klassiekers met een knipoog, of je kleine broer die dringend iets anders dan spaghetti moet leren eten.

Prijs-kwaliteit

Prima. We betalen 36 euro voor twee drankenformules maar krijgen vijf keer bijgevuld. Na het dessert krijgen we vier hapjes bij de espresso. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden