Zondag 17/11/2019

Culinair Open kaart

Bicho Malo in Gent: Mexicaans tot je geen churros meer kunt zeggen

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week bezoekt Femke Bicho Malo in Gent.

Voorlopig bestaat de Vlaamse canon gelukkig enkel op papier. Ik kan dus nog zonder dreiging van billenkoek een nieuw Mexicaans restaurant uittesten. Allez, profitez!

Weinig kans dat je Bicho Malo niet vindt: de naam prijkt in fluorescerende neonletters aan de gevel. Binnen is het bruisend en broeierig. De muziek doet de decibelmeter pieken en zelfs aan de bar zijn alle zitjes ingenomen. Naburige horecazaken hebben het al lastig om doordeweeks op halve bezetting te draaien, maar dat lijkt een koud kunstje voor Bicho Malo. Chef William Verhaeghe, foodfotograaf Nicolas Legein en ondernemer Willem Deketelaere zijn ook niet aan hun proefstuk toe. En Mexicaanse restaurants doen het sowieso prima. Bicho Malo flirt met de typische streetfoodcultuur, die alle Mexicanen rond eenzelfde eetstalletje verzamelt.

Als starter delen vriendin Carmen en ik ­drunken oysters (10 euro), die opgekruid zijn met jalapeño en espuma van mezcal. Een licht en prikkelend begin. Het contrast met het tweede gerecht kan bijna niet groter. De mergpijp met ansjovismayonaise (13 euro) verschijnt in een cocotte waar het vet van afdruipt. ‘Keep your hands clean as fuck’ maant het verfrissingsdoekje me aan. Tevergeefs, en het vet gutst ook op mijn jurk. Toch zal het nog een half uur duren eer iemand de staat van onze tafel opmerkt en het oppervlak reinigt.

De ‘acapulco style’ ceviche (16 euro) is weer iets geraffineerder: een gulle portie zwaardvis, kappers, en gegrilde avocado die voor een verrassend rokerige toets zorgt. Als finale zwichten we voor het échte werk van Bicho Malo: een van de zeven taco’s op de kaart. De ‘al pastor’-versie bevat naast gemarineerd buikspek dat aan het spit gegrild is, ananas, koriander en een berg rauwe ajuin (11 euro), maar de pret zakt wanneer die lauw op tafel komt. Zelfs de salsa’s kunnen het tij niet doen keren. Dubbel zo jammer, want de keuken is uitgerust met een tortillamachine om iedereen van verse taco’s te voorzien.

Ander minpunt vonden we het gebrek aan gastvrijheid; er was weinig persoonlijk contact of ruimte om dieper op de gerechten in te gaan. Als gezellige plek om met vrienden uit te proberen en onderuit te zakken in de chesterfields, is Bicho Malo wel een aanrader. Mijn advies: bestel gerechten tot je geen churros meer kunt zeggen.

Serpentstraat 11, Gent, 09 279 67 49, gesloten voor lunch, op zondag en maandag, bichomalo.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234