Woensdag 15/07/2020

Beste behandeling langdurig psychiatrische patiënten is integratie in maatschappij

Beeld UNKNOWN

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) heeft onderzoek gedaan naar de meest doeltreffende organisatievormen van de zorg voor langdurig psychiatrische patiënten. Het centrum pleit voor meer integratie van mensen met een langdurige psychiatrische aandoening in de maatschappij, als alternatief voor het ziekenhuis.

Dat kan bijvoorbeeld door middel van beschermde woonprojecten met verschillende zelfstandigheidsniveaus, aangepast aan de noden van de patiënt. Voor zij die thuis worden behandeld zou er meer begeleiding moeten zijn bij dagactiviteiten en ondersteuning bij hervatting van het werk, zegt het KCE.

Ziekenhuis
"Ondanks de hervormingen leunt de zorg in België nog sterk op de opname in een instelling. In 2007 waren er nog 127 psychiatrische bedden per 100.000 inwoners, terwijl Australië er bijvoorbeeld maar 25 telde", luidt het.

Volgens het KCE kan een behandeling buiten het ziekenhuis even effectief zijn, hoewel voor sommige mensen een ziekenhuisopname noodzakelijk blijft. Een thuisbehandeling met regelmatig huisbezoek en een gecombineerde medische en sociale aanpak blijkt ook de duur van latere ziekenhuisopnames te verminderen.

Politiek
Het KCE roept ook op tot meer coördinatie tussen het federale en het regionale beleid. De begeleiding van langdurig hulpbehoevenden is een regionale bevoegdheid: de regio's voorzien bijvoorbeeld in begeleid wonen voor gehandicapten. Langdurig psychiatrische patiënten vallen echter onder de ziekteverzekering, een federale bevoegdheid.

Voor mentale aandoeningen beperkt de bevoegdheid van de regio's zich voornamelijk tot de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Volgens het KCE zijn er recent wel stappen gezet naar meer zorg buiten het ziekenhuis en naar meer samenwerking binnen de sector. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234