Vrijdag 05/06/2020

CulinairOpen kaart

Belgisch erfgoed op je bord in Les Brigitinnes

Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot. Deze week: Les Brigittines in Brussel. 

Voor wie het ontging: eind 2019 werd Les Brigittines door Gault&Millau uitgeroepen tot Brasserie van het Jaar. Als je zaak na 25 jaar nog in de prijzen valt, kook je actueel. Aangestuwd door een maartse bui waaien we het portaal binnen. Dat we vandaag aan tafel zitten in wat ooit een art-nouveaupostgebouw was, voel je in de grandeur van de gebruikte materialen (vilten behangpapier, fluwelen zetels) en originele affiches.

Ook het menu van chef Dirk Myny is minstens uniek te noemen. Curiosa uit ons Belgisch erfgoed zoals kalfshersentjes met azijn en peterselie, brandade van stokvis of varkenspoot (16,75 euro) zijn een handvol opties uit de voorgerechten. Al zetten we ons mes liever in de specialiteit van het huis: ‘zennepot’ (16,75), in geuze gestoofde kool op een terrine van bloedpens, afgewerkt met wulken en geschraapte droge worst uit de Marollen. Alsof choucroute uit de Elzas met Brusselse charcuterie versmelt.

Bij de klassieke hoofdgerechten variëren de prijzen tussen de 20 en 40 euro. Wij nemen de vol-au-vent afgewerkt met Jura-wijn (28) en de in kriek gebraiseerde varkenswang (28,75) voor onze rekening. In het bord aan de overkant is het koolhydratenkermis: op een bedje van puree prijkt een vederlicht gebakje, waarin de ober een eerste portie vol-au-vent met eekhoorntjesbrood serveert. Daar horen ook nog eens frietjes bij.

Mijn varkenswang, die gedurende 4 uur gestoofd werd in het kriekbier van Cantillon en aldus barst van de smaak, krijgt gebakken spruiten, gestoofd witloof, opgelegde rode kool, radijs en augurk als compagnons de route. Het genereuze bord, inclusief koperen sauskannetje, lijkt wel uit de keuken van grootmoeder te komen.

Na een verdiende pauze leggen typische desserts als chocolademousse (8) en dame blanche (9,75) de duimen voor prikkelende creaties als melkijs met azukibonen (9,75) of onze afsluiter: gekonfijte aubergine met sinaassorbet (12). Dit smakenballet opgekruid met koriander en cacao is een echte verrassing. Naar een recept van slowfood-chef Philippe Renoux, zo blijkt.

Alle schuimpjes en trends overboord: in Les Brigittines word je in een romantische setting getrakteerd op een onvergankelijke keuken ­waarbij je smakelijke herinneringen aan ­vroeger ophaalt.

lesbrigittines.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234