Zondag 16/06/2019

Open Kaart

Bachtekerke in Bachte-Maria-Leerne: trouw aan klassieke principes maar ook hedendaagse foodtrends

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Bachtekerke in Bachte-Maria-Leerne.

Op een zonnige lenteavond lijkt half Oost-Vlaanderen naar het dorpsplein van Bachte-Maria-Leerne afgezakt te zijn om de nieuwste aanwinst in de streek te testen. Op basis van de rondedans van het zaalpersoneel vermoed ik dat de lunchers aan hun voorlaatste digestief zijn blijven plakken. De andere arriverende gasten moeten er luid om lachen. In Bachtekerke ben je welkom aan de bar, aan tafel of op het terras aan de oevers van de Leie. Best bevorderlijk voor je humeur: zelf bepalen waar je zin in hebt.

Omdat hij elke gast vertrouwd wil maken met de stijl en de menukaart van zijn restaurant, licht chef en eigenaar Pieter De Troyer zijn Frans-Belgische keuken én voorliefde voor zuiderse smaakmakers toe. Dat hij met ‘zuiders’ naar zowel Frankrijk, Spanje, Peru als Mexico verwijst, vertellen de sharing bites waarop mijn oog valt: een boudin blanc met Cévenne-ui (12 euro), een surf & turf van gamba en txistorra (chorizo-variant opgewerkt met paprika, 18 euro) en een ceviche van zeebaars met guacamole (18 euro).

Naast garnaalkroketten (18 euro) en vol-au-vent (22 of 32 euro mét zwezeriken) verrast de kaart met een toast cannibal van Holstein (19,5 euro) en een luxetwist op een coupe brésilienne met geroosterde hazelnoten uit Piemonte (9 euro). Al staan paling en tonijn net zo gezwind op de kaart alsof ze nooit met uitsterven zijn bedreigd.

Hoewel ik verse blaadjes koriander in het eerste hapje met halfzachte ceviche mis, is dit een lekker opgepeperd voorgerecht. In het ovenpannetje met warme boudin blanc proeven we het metier van de chef; de stukjes merg waarmee het vlees is afgewerkt zijn net groot genoeg om de smaak te verdiepen. Het vlees van onze surf & turf is heerlijk sappig maar de overgare gamba’s liggen er een beetje verwelkt bij.

Als hoofdgerecht zwichten we voor een Baskische hoevekip van het label Aradoa (28 euro p.p.). In onze kom met geblancheerde en geroosterde primeurgroenten zitten tussen de witte en groene asperges ook worteltjes, mange-touts, erwtjes, en aubergines verstopt. Toch begint het feest pas echt wanneer Pieter ons enkele stukjes kip (met een lichtromige dragonsaus) serveert.

Een goeie brasserie kan trouw blijven aan haar klassieke principes én inspelen op hedendaagse foodtrends. Met parkeerruimte voor de deur heeft Pieter De Troyer een succesrecept te pakken.

Info: Bachtekerkstraat 9, Bachte-Maria-Leerne, bachtekerke.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden