Dinsdag 22/10/2019

Open Kaart

Aroy Aroy in Gent: Vlaanderen flirt zonder culinaire grenzen met Thailand

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Tapta in Antwerpen.

Alles stroomt en niets is blijvend. De filosoof Herakleitos besloot het al in de 6de eeuw voor Christus. Ook vandaag is het belangrijk, zeker in de horeca, om te vernieuwen en jezelf ­heruit te vinden. Dat laatste hoef je niet uit te leggen aan Jason Blanckaert, de chef die bekend werd als Flemish Foodie uit de Westhoek en zijn ster bij C-Jean aan de haak hing om met partner Famke gastrobistro J.E.F. te beginnen. Jason schopte tegen de schenen van de Klassieke Gastronomie door rode biet dezelfde status te geven als kingkrab. Nota bene op een moment dat sharingconcepten nog in de bloemkolen zaten.

Enter broerlief (en fotograaf) Michaël, die na een 7-jarig verblijf in Thailand Jason wist te overtuigen van de harmonie tussen ‘onze’ ­producten en de kleuren van de Thaise volkskeukens. Twee pop-ups en één kookboek later landt Aroy Aroy (‘lekker’ tot de tweede macht in het Thais) in J.E.F.; de keuken die Jason het best kent.

Voor 55 euro serveren de broers één menu zonder opties of ­supplementen, praise the Lord! Dat ‘gemiddeld’ hier geen kans maakt, ­vertellen de hapjes meteen. We peuzelen van een gebarbecuede worst uit schapendarm, beef jerky (gedroogd rundsvlees) en lenterolletjes met ­gepekelde groentjes. Een crispy en opwindend drietal.

Allesbehalve braaf is ook de Grevelingen-oester met pittige seafooddip van chili, koriander, vissaus en limoensap die de smaak van de oester versterkt in plaats van verdoezelt. Even later spoelt er met de gestoomde griet opnieuw een Noordzeeschat aan. Zelf op smaak te brengen met koriander en munt, maar ik eet de griet liever gegrild of gebakken op z’n graat.

Uit de rook van de green egg en de ajuinolie die uit de wok opstijgt, ­doemen de broers op om de hoofdgerechten in te zetten. Naast de sappig gewokte kip met look en peper proeven we twee curry’s: een gezoete versie met Noord-Thais buikspek en een pittige, groene curry die verrassend uit de hoek komt door z’n combinatie met krokant witloof. Deze Thaise ­bereiding rond een authentiek Vlaams product zet alle puristen in hun ondergoed. Ook de afsluiter op basis van zwarte thee, gecondenseerde melk (zoet!), anijs (bitter!), granité van limoen (zuur!) en gepofte rijst (zout!) schudt alle tafels door elkaar. Bij het afrekenen voelt het alsof we een reis gemaakt hebben door het hoofd van Jason en Michaël, die­beseffen dat er geen culinaire grenzen bestaan en Vlaanderen zonder gêne laten flirten met Thailand. 

Info: Lange Steenstraat 10, Gent, website

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234