Gastronomie
Apart meer Michelinsterren dan samen
Eén jaar geleden zat sommelier Anca Petrescu (34) nog in zak en as toen haar man - topkok Alexandre Dionisio - het plots aftrapte in hun restaurant Alexandre. Zijn ster verhuisde mee naar La Villa in the Sky, een topzaak die voortaan twee Michelin-bekroningen telt. Maar ook ex-vrouw Anca mocht het podium op.
Eén jaar geleden leek het Brusselse restaurant nog op sterven na dood toen oprichter Alexandre Dionisio (34) opeens het vuur van zijn stoof doofde. Dionisio - die al op jeugdige leeftijd naam en faam maakte in de Comme Chez Soi en de Sea Grill - koos voor het avontuur en nam zijn equipe mee naar het nieuwe restaurant La Villa in the Sky, pal op de top van de IT-toren in hartje Brussel. Zijn vrouw Anca Petrescu bleef verweesd achter.
Het paar had twee kinderen, maar timmerde ook aan een mooie weg naar de top in de gastronomie. Sinds 2011 had Alexandre een Michelin-ster. Die verdween kortelings van de muur, na de breuk in november vorig jaar. Michelin vond dat de erkenning aan Dionisio toebehoorde en dus kreeg La Villa in the Sky amper twee weken na de opening een ster.
Al was dat geen dwaze beslissing, zo blijkt, want gisteren mocht Dionisio al zijn tweede ster opspelden. Maar voor zijn voormalige liefde Anca was het dubbel zo hard dat naast het verdwijnen van haar man ook die ster in rook opging.
Alleen op de gigantische berg
"Het was een horrorjaar. De situatie was voor mij heel moeilijk om te accepteren. Alexandre zette er opeens een punt achter en daar stond ik. Achteraf had ik maar twee opties. Het meest voor de hand lag dat ik de deuren sloot van Alexandre. Maar daar had ik het erg moeilijk mee. Het was mijn plek waar ik al jaren met zoveel passie had gewerkt en precies datgene waarvan ik al sinds kleins af droomde."
"De andere optie was alleen die gigantische berg gaan beklimmen. En daar heb ik voor gekozen. Het restaurant is één week dicht gebleven en toen ben ik aan het tweede verhaal begonnen. Wanhopig ben ik gaan zoeken naar een goede chef."
En die vond Anca gelukkig snel dankzij een vriend die een paar keer goed gegeten had in restaurant Auteuil in Oostende, waar de Française Isabelle Arpin in de potten roerde. Het klikte meteen. Al was Arpin eigenlijk op zoek naar verandering en overwoog ze zelfs een verhuis naar het verre buitenland. Maar het werd dus de Brusselse Zuidstraat.
Daar begon chef Isabelle met een volledig vernieuwde kaart en een jonge equipe in de keuken van voor af aan. In een restaurant dat dus zijn ster was kwijtgespeeld en dat is nooit goede reclame. Maar het boterde wonderwel tussen Petrescu en haar nieuwe chef.
Dat merkten ook de inspecteurs van Michelin, die twee dames "sterk aan het roer" zagen en een "vrouwelijke touch die zich vertaalt in lichte gerechten boordevol smaak". En in een Michelin-ster. "De mooiste beloning na een horrorjaar", blaast Petrescu. "Onze bedoeling was eerst keihard te werken zodat onze klanten tevreden zouden zijn. Eerlijk: na ons eerste jaar al meteen een ster, dat had ik nooit voor mogelijk gehouden", zegt chef Arpin.
Maar ze fonkelt straks toch maar mooi weer aan de muren van Alexandre. Want hoe pijnlijk het afscheid ook was, Anca koos niet voor een nieuwe naam. "Ik vind het zo tof wanneer een restaurant een voornaam heeft. En ik denk tegenwoordig gewoon aan mijn zoontje. Hij heet Hugo-Alexander."
Gisteren kon Anca toch niet anders dan aan haar ex-man denken toen hij met toeters en bellen op het podium zijn tweede ster in ontvangst mocht komen nemen. "Ik heb zelfs meegeklapt voor hem. Scrupules voel ik niet. Op culinair vlak heb ik nog veel bewondering voor Alexandre Dionisio. Nu zit hij aan twee sterren, maar op een dag zal hij er drie hebben. En die gun ik hem ook, want hij verdient het."
Ook Dionisio zelf was gisteren eigenlijk net zo tevreden dat zijn ex opnieuw op de kaart staat. "Ik ben zeer gelukkig met mijn tweede ster, maar het was ook een mooi moment om Anca daar te zien. Samen hebben wij nu drie sterren."
Nieuwe sterren
Bistrot du Nord
Bistrot du Nord in Antwerpen-noord haalde zijn eerste ster. "Ongelooflijk en een beetje onverwacht. Onze specialiteit is namelijk orgaanvlees. Wij bieden heel klassieke maar uitgepuurde gerechten", vertelt chef Michaël Rewers (rechts op foto).
In 2,5 jaar tijd bouwde Bistrot du Nord een groot en trouw klantenbestand uit. "De telefoon staat vandaag wel roodgloeiend, we konden amper onze middagservice nog bolwerken. Dat dit een effect zal hebben, daar zijn we zeker van. Maar we behoeden ons voor sterhoppers. Die mensen die op zoek zijn naar het nieuwste en het meest trendy zullen bij ons misschien teleurgesteld geraken, mensen die houden van lekkere, klassieke maaltijden zullen wel tevreden zijn."
D'Essensi
D'Essensi in 's Gravenwezel is voortaan ook een sterrenrestaurant. Voor zakenpartners Philip Jeukens en Karl Ave komt de erkenning onverwacht. "We zijn een beetje overdonderd", lacht Jeukens. "Een Michelinster was zeker geen doel. Ons doel was vooral een rendabel en aangenaam restaurant creëren. De ster is een erkenning voor het hele team. Het feit dat we niet alleen van onze klanten, maar ook van professionals een goede beoordeling krijgen, is een pluim op onze hoed."
De keuken van Ave werkt uitsluitend met verse (streek)producten en natuurlijk zo veel mogelijk seizoensgebonden ingrediënten. "De gerechten gaan van klassiek tot minder voor de hand liggend, zo willen wij onze klanten verschillende culturen en smaken laten ontdekken."
Alain Bianchin
Alain Bianchin in Overijse heeft in de nieuwe gids ook een ster veroverd, en dat slechts tien maanden na de opening van zijn gelijknamige restaurant. "Ik ben enorm gelukkig. Ik heb in Villa Lorraine en Chalet de la Forêt als chef ook sterren behaald, maar dit is de eerste keer dat ik ook een ster bemachtig als eigenaar. In februari zijn we met slechts drie personen en 15 couverts begonnen. Op dit ogenblik serveren we al 30 couverts en zijn we met dubbel zoveel personeel."
Bianchin serveert de typisch Belgische keuken met een mediterraans accent. "Ik ben afkomstig van Venetië, dat verklaart mijn zuiderse toets."