Maandag 22/07/2019

Open kaart

Als er ergens een plek is om een chef carte blanche te geven, is het hier wel

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar NZET in Gent.

Beeld Florence Slock

De volksmond wil dat de beste mosselen worden gegeten in maanden met een ‘r’. Welnu, ik heb dit jaar de lekkerste mosselen gegeten in augustus, niet geheel toevallig bij mijn nieuwe buurman: Mauro Menichetti. Al sinds 1999 is hij chef van NZET.

Terwijl veel concullega’s dit seizoen unaniem zweren bij Zeeuwse exemplaren, serveert Mauro naast een casserolle zeeuwse, ook nog een kom met vlezige bouchots; ze zijn smaakvoller maar ook een tikkeltje zouter. Voor de liefhebbers: je kunt er de zee nog in proeven.

Femke Vandevelde Beeld Geert Joostens

Tegen de stroom in, het zegt iets over de goesting van Mauro. En zoals dat gaat met goestingen, worden die niet altijd gesmaakt. Op sociale media lees je hoe overroepen, duur en pretentieus NZET zou zijn.

De sfeer rond het inderhaast opgetrokken terras en de art-decoinrichting binnen doen anders vermoeden. De combinatie van nonchalante caféstoelen met een oude buffetpiano brengt zelfs de typische Italiaanse sprezzatura naar Gent.

We eten geen menu, maar kiezen ‘van de kaart’ met prijzen die variëren van 22 (linguine met inktvis) tot 35 euro (een duifje). Door zijn leveranciers expliciet op de kaart te vermelden, verraadt Mauro zijn handelsmerk: het topproduct. Een hapje van burrata met een emulsie van tomaat schittert in elegantie, precisie en subtiliteit. Met het tarwebrood van Cru ontsnapt geen enkel restje.

De bouchots worden puur geserveerd met look, koriander, selder en brood. Iets te mager voor een zondagavond. Wij bestellen malse en sappige Zeeuwen die zo natuurlijk mogelijk worden opgediend. En daar komen stevige frieten, rechtstreeks uit het ossenvet, met vers gedraaide mayonaise deze klassieker vergezellen. Dat ik niet op een souper à volonté zit, maakt dat ik van elke hap geniet.

Omdat we ons voor een pintje wellicht naar de nachtwinkel moeten haasten, drinken we er een natuurlijke Riesling uit 2012 bij. Die kozen we voor alle duidelijkheid niet van een wijnkaart, maar uit de selectie van Anne Camberlin – vrouw van Mauro – die wijnmaker, smaak en prijskaartje van vier flessen aan onze tafel ontleedt. Uit de zorg die ze aan haar uitleg besteedt, merk je dat ze hier met liefde staat.

De gasten, de eigenaars, de producten, de wijnen: op het einde lijkt het wel of ze allemaal evenveel terroir, zon en fraîcheur hebben gezien. En daarom: bij je volgende honger ter hoogte van Ottogracht, stap je op de verlichte gevel van NZET af. Als er ergens een plek is om een chef carte blanche te geven, is het hier wel.

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt dus een eerlijk, onafhankelijk relaas.

NZET: Ottogracht 48, Gent, 0497 92 67 97, nzet.be

Concept: Zonder poespas. In de klassieke productkeuken van Mauro staat het product centraal. Daaraan voegt hij enkel het hoogstnoodzakelijke toe.

Voor wijnliefhebbers: De wijnkelder van Mauro valt niet te inventariseren, maar toon interesse in natuurwijnen en hij laat je graag meeproeven.

Kooklessen: Op aanvraag geeft Mauro workshops vanaf acht personen.

NZET: Een afkorting van de versregel ‘Nooit zal een teerlingworp het toeval opheffen’, uit een vertaald gedicht van Stéphane Mallarmé. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden