Donderdag 27/02/2020

ColumnJohn John & Missy

Achteloos spreekt je zoon de historische woorden: ‘Jullie zijn ook zo ouderwets’

Beeld Damon De Backer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (10) en Missy (6).

Plots plaatst Google je voor een opvoedkundig probleem. De kwestie doet zich voor op een rustige zaterdagvoormiddag, aan de keukentafel. Je zoon dient voor huiswerk een groepstaak voor te bereiden over streetart. Op de achtergrond maakt je dochter van het moment gebruik om heel even de tabletcomputer te monopoliseren – een luxe die haar maar zelden gegund is. (Je ziet hoe haar broer in zijn hoofd minutieus de tijd chronometreert die zij nu van jullie aan gamen mag besteden. Tijd waar hij straks zijn ‘recht’ op zal doen gelden, maar dat is een ander verhaal en een ander opvoedkundig probleem.)

Streetart dus. Interessant, zeg je, en je gaat er eens ­vaderlijk bij zitten. Op Wikipedia vinden jullie samen de pagina van Banksy. Met een muisklik heb je alle ­informatie die een kind van tien behoeft over een ­straatkunstenaar.

Bijna als een grootvader leg je uit dat het vroeger toch allemaal zo simpel niet was. Dat mensen toen dikke rijen boeken in de kast staan hadden – encyclopedieën – waar ongeveer alle wijsheid in samengevat stond die de mens tot dan bezat. En wie die boeken niet in huis had, kon naar de bibliotheek.

John John kijkt je aan alsof je net verteld hebt dat mensen er in jouw kindertijd met speren op uittrokken om op beren te jagen. “Stond Banksy dan ook in die ­boeken?” “Wel, neen. De nieuwste ontdekkingen staan er nog niet in, natuurlijk”, sputter je nog tegen. Hij: “Banksy is niet nieuw. Ken je Slinkachu, die moet ik ook opzoeken.” Hij tikt alvast de zoekterm in.

Jij bent een aanklamper. Deze kans om je zoon wat ouderlijke wijsheid bij te brengen, laat je je niet zomaar ontnemen. Met herwonnen moed stel je voor straks in gezinsverband naar de bibliotheek te gaan. “Daar hebben ze vast een boek over Banksy. Of over ­streetart. Dan heb je alle info bij elkaar, en nog mooie foto’s ook.”

Onbegrip heeft in de ogen van John John nu plaatsgemaakt voor opstandige paniek. Bibliotheek? Boek? Daar heeft de juf niks van gezegd. “Misschien vindt de juf het juist leuk als je nog wat extra doet.” Je zoon knikt beslist van niet. “Met boeken kan ik niks doen.” Het klinkt als een apocalyptisch eindoordeel over 500 jaar cultuur­geschiedenis, maar hij wijkt niet. “Je kan ze niet ­uitprinten en ik kan die foto’s toch niet uitknippen.”

Dat zo’n boek alles netjes in één geheel toont, probeer je nog. Dat de juf de inspanning zal weten te waarderen. Inmiddels doet de verontwaardiging je zoon door het huis buitelen. “Ik. Doe. Geen. Boek. Mee. Naar. De. Klas. Er staat niets in zo’n boek dat ook niet op het internet staat.”

Bon. Het compromis luidt: zijn moeder gaat lekker gezellig alleen naar de bieb en brengt voor jou een boek over Banksy mee. Iedereen tevreden.

Een uurtje later staat je geliefde terug in de keuken. Zonder Banksy-boek. Uitgeleend.

John John proeft de triomf en spreekt achteloos historische woorden. “Jullie zijn ook zo ouderwets.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234