Donderdag 20/02/2020

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Ferment in Lennik: je blijft sowieso plakken, want dit voelt goed

Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Bij het marktplein van Lennik bruist het ter hoogte van Ferment. Op het ­verwarmd en tjokvol winterterras, ­uitgerust met schapenvelletjes en kaarsjes, ­weerklinkt een stevig streepje muziek. Ook ­binnen heerst een aangename drukte, maar de opmerkzame zaalmedewerker troont ons toch meteen richting een tafeltje voor twee.

Dat we vanavond in het hoppig hart van het Pajottenland gestrand zijn, lijdt niet de minste twijfel. De drankenkaart is ongemeen uitgebreid. De keuze van mijn tafelgenoot valt daarbij op een oude geuze met een mooie zurigheid: Cuvée Armand & Gaston van brouwerij 3 Fonteinen (14 euro voor 37,5 cl). Ook aan alcoholvrije alternatieven is er door de aperitieven, sappen, kom­bucha’s en bieren (van 2 tot 8 euro) geen gebrek.

Naar het voorbeeld van de overige gasten bestellen we een plankje Italiaanse charcuterie (24), rijkelijk gevuld met koningsolijven, parmaham, venkelsalami en gepekelde ui. Als warm toogvoer – van voorgerechten geen spoor op de kaart – laten we de goujonettes (13) aanrukken. De korst knispert, maar het sap van de visvulling spat even onhandig in het rond als de verrassingsconfetti op het jubileum van je schoonouders. Kan tellen als opwarmertje.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@ferment_lennik) op

De volwaardige hoofdgerechten van Ferment heten trouwens Relaksfood, een verwijzing naar de vorige bestemming van dit pand: bruine kroeg Relaks. Om maar te zeggen: voor de eigenaars zijn eten én drinken evenwaardig, meteen ook de reden waarom je bij elk gerecht een unieke rode of witte wijn- of biersuggestie krijgt.

Met de winterkoude in ons lijf twijfelen we even over konijn met geuze (22,5) maar mijn lief kiest uiteindelijk voor ‘Duke of Berkshire’ met piccalillisaus (23). Geen uitzonderlijk stuk vlees, maar de ­kwaliteit is geweldig: het varkensribstuk heeft structuur en is sappig. Hetzelfde kan je ­zeggen over zijn speelse beaujolais-suggestie (Fleury, Domaine des Marrans, 8,80). Je zou er stikjaloers van worden, maar dat is dan vóór je hebt geproefd van de mousselinesaus die mijn vol-au-vent (21,5) begeleidt.

Ondanks het minimalistische interieur slaagt Ferment erin om een levendige sfeer te bewaren. Blijven plakken mag – hoeft niet – en toch doe je dat automatisch wanneer het ergens zo goed voelt als hier. 

Alfred Algoetstraat 1, Lennik, ferment.be 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234