Zondag 05/04/2020

CulinairOpen kaart

Aan tafel bij Caillou in Knokke: veelbelovend, maar er is nog groeimarge

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Caillou in Knokke. 

Sel Gris*-chef Frederik Deceuninck zag als zakelijke uitbreiding wel wat in een laagdrempeliger, tweede restaurant. Voor dat project zette hij zijn voormalige­ ­souschef in, Sander Van de Walle.

De menukaart van Caillou leest allerminst bescheiden met een lunch (29 euro), twee menu’s (59 en 79 euro) en een uitgebreide, Frans geïnspireerde à la carte. Extra combineerplezier vind je in de wijnkaart – naar eigen wens kan je het prijskaartje van een glas bourgogne tot 32 (wit) of zelfs tot 55 euro (rood) laten oplopen.

Dat Sander graag stevig uitpakt, blijkt uit de amuses: een kalfskroketje op toast, een taco met zeebaars, passievrucht en avocado én een ­tartelette met knolselder, dooier en een royale rasp truffel worden tegelijk ingezet. Het laatste hapje met mosselen, inktvis en venkelzaad komt als een tintelende verfrissing.

Een romige bloemkoolsoep met een tartaar van langoustines en bloemkool (28 euro) volgt als voorgerecht. Zonde dat de subtiliteit van de ­langoustines haast verloren gaat en ook van de kaviaar, eenmaal gekapseisd in het soepje, schiet helaas weinig finesse over. Mijn tafelgenoot schuift me intussen zijn gratin van wijngaard­slakken en schorseneer (28 euro) toe: opnieuw moet ik moeite doen om dwars door de parmezaan andere smaken te ontwaren.

Terwijl mijn herfstrisotto met butternut, ­truffel, hazelnoot en nieroogkreeft (45 euro) me richting de hemel katapulteert, verschijnt naast mij het ‘Patatje Caillou’ met aardpeer, wortel en anijszwam (37 euro). God weet dat het een ­uitdaging is om een aardappelgerecht spannend te houden, laat staan luchtig. De zure room en miso hakken erin, net zoals het prijskaartje.

Na ons ‘Banksy in Marrakech’-chocolade­dessert (15 euro) – waarin ook slow coffee en een soufflé (!) zijn inbegrepen – en een stoet aan ­mignardises rollen mijn gezelschap en ik hier nagenoeg buiten. En dat terwijl een hedendaagse chef net z’n talent kan demonstreren door balans aan te houden.

Heb ik dan een slechte lunch beleefd? Welnee, de bediening is fijn en Sander heeft zijn klassiekers prima in de vingers. Maar van een nieuw­komer als Caillou die zichzelf positioneert met de tagline ‘food, drinks and soul’ heb ik ­simpelweg andere verwachtingen.


Knokkestraat 282-284, Knokke. Gesloten op zondag en maandag, restaurantcaillou.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234