Zaterdag 14/12/2019

Culinair Open kaart

Aan tafel bij Barba in Leuven: herkenbare keuken met duidelijke smaken

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Barba in Leuven.

Ooit moet chef Daniele Soru een harige hipster zijn geweest, want baarden en snorren zijn het motief in het logo en het interieur van dit restaurant, én ze hebben de naam bepaald: Barba. Ondertussen zie je al iets van de kin van de chef, maar de naam is ­gebleven. Barba wordt in één adem genoemd met Eed, Fragma of Convento Wijn bistro: de restaurants in de binnenstad die vorig jaar in Gault&Millau verschenen en samen de culinaire heropleving van Leuven in gang zwengelden.

Hoewel Daniele Italiaan is, van het zuiderse Puglia nog wel, krijg je bij Barba geen cucina povera, maar verfijnde schotels met een veelheid aan smaken en decoratie, en een waslijst aan verrassende en onbekende ingrediënten. Al ooit van vulkaanpeterselie gehoord? Bordjes met bloemetjes, plasjes en drupjes; het is alles waar ik eigenlijk niet van houd, maar bij Barba werkt het. Het blijft een herkenbare keuken met duidelijke smaken en aangename texturen. Aan bijzonder vriendelijke prijzen: 4 gangen, 50 euro.

We beginnen met een cocktail: de citrus delight (12 euro): vodka, limoncello, gin, grapefruit en sinaasappelsap; vergezeld door wat hier ‘barbinos’ wordt genoemd, fingerfood: lekkere kroketjes en krokantjes. We starten met wat op het menu spaarzaam als ei-pladijs-hazelnoot-­winterpostelein wordt omschreven. Het blijkt om verschillende soorten eierbereidingen te gaan: de gekonfijte dooier, het eiwit en roerei met karnemelk, samen met een stukje pladijs dat op een broodkorst is gegaard. Smaakt bedrieglijk simpel, alsof het zo hoort te zijn. Hetzelfde met de ravioli van zalmforel, citrus en daikon, waar een aangename zure smaak overheerst. Hertenfilet met rode vruchten, pastinaak en sugarsnaps klinkt voorspelbaar winters, en is dat ook; zacht en warm, met de lekkere beet van de winterpeen. Het dessert is een van mijn ­favorieten: een peer met chocolade, amandel en kurkuma.

Door de ligging in het winkel-wandelgedeelte van de Mechelsestraat wordt Barba gezien als een perfecte stop voor shoppers, maar vergis je niet: dit is moderne gastronomie, met de Soru-stempel. Vanaf nu: al die willen koken, moeten mannen met baarden zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234