Dinsdag 22/10/2019

Open Kaart

A Food Affair in Gent houdt zijn menu al 16 jaar actueel

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week: A Food Affair, Gent

Van klassiek wokrestaurant in 2003 naar ‘eastern inspired restaurant’ anno 2019. Een subtiele evolutie die te begrijpen valt, zeker als je ooit al eens een onsamen­hangend rommeltje van een ‘all you can eat’ wokpaleis door je strot geramd kreeg.

Aan die soort industriële massakeuken ­verbrandt A Food Affair zich allerminst. Daarover waken eigenaars Laurent Locquet en Ellen Schaap sinds het prille begin.

De voorgevel aan de Gentse Hoogpoort is uitnodigend, met mooie hangplanten die een gastvrije sfeer oproepen. Binnen kom je de goed­geluimde gastvrouw Ellen tegen, die je spontaan een intiem tafeltje laat uitkiezen.

Tussen de fingerfood, voor- en hoofdgerechten op de kaart zitten evergreens als curry’s, wokgerechten als pad thai en stoofpotjes met inspiratie uit Indonesië, Thailand en Viet­nam, al lezen ingrediënten als palourdes, zeebaars of witte asperges als een bijzondere verrassing.

Een kwartiertje na het bestellen van onze fingerfood kunnen we onze tanden zetten in de spring rolls met een kruidige dip (13 euro voor 6) en de kipsatés van Diegenant met heerlijke pindasaus (13 euro voor 3).

Knabbelend ontdekken we de 14 pagina’s ­tellende en aantrekkelijk geprijsde wijnkaart, waarop zelfs miniflesjes bubbels (375 ml) prijken. Na een woordje uitleg door Ellen, blijkt een fris­se Portugees de perfecte date voor de pijlinktvis (15 euro); de salade van mango en pomelo krijgt zelfs extra panache door de olie van Thais basilicum waarmee ons voorgerecht is afgewerkt.

Ook onze mains volgen vlot. Mijn dry aged ribeye (28 euro) is op houtskool gegrild en heeft aan haar ‘thai beef salad’-jurkje zodanig ­sappige sensaties overgehouden dat saus een overbodige kwestie wordt. Van eenzelfde niveau is het bord aan de overkant, met gegrilde stukken ­kippen­­- dijen en buikspek (24 euro), opgediend met geroerbakte champignons, waterspinazie en paksoi.

De signatuur van A Food Affair mag dan ook duidelijk zijn: gezonde maar rijke gerechten met uitstekende producten in een eigentijdse setting met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. Wie erin slaagt om een restaurant al 16 jaar actueel te houden, heeft duidelijk iets in zijn mars.

A food Affair, Hoogstraat 58, Gent, afoodaffair.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234