Dinsdag 31/03/2020

9 x comme chez soi: de lekkerste huiskamerresto's

Beeld Maures

Huiskamerrestaurants zijn een publiek geheim. Het feit dat ze onder de radar blijven, is net het succes van het concept: no-nonsense eten in een huiselijke, intieme sfeer. Toch geeft Goesting  graag enkele favoriete adresjes mee. Volg Goesting Magazine op Facebook voor meer lekkere tips.

Smullen én slapen

In een woonhuis anno 1890 is Cachet de Cire gevestigd. De indeling van het huis bleef hetzelfde, maar sinds 2013 kan je er gezellig tafelen bij ladychef Greet en gastvrouw Fée. Greet gaf haar job op in de financiële sector om zich ten volle toe te leggen op haar passie: koken. Ze ontwikkelde een eigen stijl, waarbij ze originele klassiekers afwisselt met seizoensgebonden creaties. Fée voorziet de gepaste wereldwijnen erbij. Of je kan je eigen wijn meebrengen volgens het kurkrechtsysteem. Sinds 2015 kan je ook overnachten in een van de drie kamers.
Cachet de Cire, Turnhout.

Terug naar de Hemmat

Toen Charlotte en Matthijs naar een groter appartement verhuisden, zagen ze de opportuniteit om in hun eigen woonkamer een tafel voor 6 tot 8 gasten te plaatsen, en enkele avonden per week hun eigen huiskamerrestaurant te openen. Ze willen een alternatief bieden voor overbevolkte restaurants met weinig aandacht voor het cliënteel. Aan tafel zorgt Charlotte voor de attente bediening en tovert Matthijs gastronomische pareltjes op tafel. Zonder stijfdoenerij en met een aangenaam muziekje op de achtergrond. Ze houden duidelijk van Scandinavisch design, wat de ruimte een gezellige en rustige sfeer geeft. 'Hem mat' is dan ook Zweeds voor 'thuis eten'.
Hemmat, Antwerpen.

Scandinavisch troef bij Hemmat, Zweeds voor 'thuis eten'.Beeld Hemmat

Onder de boom

Taxus moet een van de best bewaarde geheimen van Opwijk zijn. Al tien jaar ontvangen Rudi Coppieters en Magy De Bolle liefhebbers van de betere Frans-Belgische keuken met wijd open armen in hun eigen woonkamer. Alles wordt in huis gemaakt: van de bouillons voor de voorgerechten tot de koekjes bij de koffie. Schijnt de zon, dan aperitief je buiten, in de schaduw van de prachtige Taxusboom waarnaar het restaurant is genoemd. Klein maar fijn en vooral heel gezellig... hier ben je thuis weg van huis!
Taxus, Opwijk.

Dit moet het best bewaarde geheim van Opwijk zijn.Beeld Taxus

Belevenis op een Tiense boerderij

Iedere eerste zaterdag van de maand opent Maurescafé in het landelijke Hakendover z'n deuren. Je kan er genieten van een uitgebreid menu van de maand of puur de gezelligheid opsnuiven met een streekbiertje. Erwin en zijn vrouw Els bouwden de garage van hun boerderij om tot een huiskamerrestaurant. "In het begin waren we maar eenmaal per jaar open, tijdens de paardenprocessie in Hakendover. Maar we kregen de smaak te pakken, volgden een opleiding restauranthouder en nu zijn we het jaar rond eenmaal per maand open."
Maures, Hakendover (Tienen).

Wegdromen in Gent

Een eilandje in de stad. Ja, dat is een beschrijving die perfect past bij dit kleine, maar uitnodigende eethuisje-annex-winkeltje. Er is een beperkt aantal plaatsen in de 'canteen', waar je op donderdag, vrijdag en zaterdag terecht kan voor heerlijke tapas - tussen 12u en 14u - en achteraf meteen de middag kan induiken met een heerlijke kop koffie of thee met gebak. Apero hour wordt hier niet overgeslagen, dus wie graag een glaasje prosecco drinkt, go ahead. Beslist de moeite waard, deze stop recht in het hart van het Gentse Prinsenhof.
Île en Ville, Gent.

Een eilandje in de stad is dit eethuis annex winkeltje.Beeld Ile en ville

Voetjes onder tafel in Adegem

Wat ooit een café was, werd door Stefanie en Benoit omgevormd tot een sfeervol restaurantje waar maar één ding geldt: hier moeten klanten voor 100% zichzelf zijn. Geen deftigheid, maar voetjes onder tafel (en op de grond), zoals je thuis zou doen, en genieten van een eerlijke keuken; gezond, vers, klassiek, maar met zin voor surprises. De poespas blijft achterwege op de kaart (een klassieke keuken met een jonge geest en een maandmenu) en in de bediening: hartelijk, spontaan en begeleid door een streepje fijne muziek.
Dorp 56, Adegem.

Brugge bij la mamma

Ciao benvenuto! Zo begroeten chef Nele en haar Siciliaanse man Salvatore je in Ventura Ristorante, alias hun eigen salon of buitenterras. Salvatore maakt het je naar je zin aan tafel en Nele zorgt voor zuiderse smaken in la cucina. Nu de herfst is aangekomen kan je hier watertanden bij risotto's, mediterraanse stoofpotjes en wild, allemaal dagvers en biologisch. Naast de kaart serveert Ventura van dinsdag tot vrijdag een lunchmenu. 's Avonds kies je op de menukaart zelf je anitpasti, primi en secundi piatti uit.
Ventura Ristorante, Brugge.

Ciao benvenuto! Zo word je begroet bij Ventura.Beeld Ventura

Weg meet de hype in Sint-Kruis

Timothy Goffin heeft duidelijk lol in het culinaire leven: hij bereidt alles, tot het brood toe. Door zijn ruime ervaring in toprestaurants kan Timothy in zijn keuken een wildcard spelen: weg met die klassieke regels of culinaire hypes! Bij Goffin verrassen de lunch- en drie- tot vijfgangenmenu's met hun expressieve karakter en staan ze bol van de smaak. Die stijl trekt Timothy door in zijn 'aangepaste sappen': non-alcoholische drankjes vers gemaakt op basis van knolselderbouillon, vlierbloesemsiroop of licht rode biet. Voor één keer is de Bob aan tafel de winnaar.
Restaurant Goffin, Sint-Kruis.

Timothy lapt in zijn keuken de klassieke regels en culinaire hypes aan zijn laars.Beeld RV

Gezelligheid troef in Tongeren

Op restaurant gaan is leuk, maar soms heb je meer nood aan de gezelligheid van thuis. En als je die twee nu eens kon combineren én je de afwas mag laten staan? Tadaa: maak kennis met het geniale concept van Le 54, ondergebracht in een pracht van een oude woning in een zijstraatje van de markt van Tongeren. Terwijl jij geniet van het haardvuur en de moderne en abstracte schilderijen, stellen Ilse en Alain alles in het werk om je te verrassen met een onvergetelijk etentje.
Restaurant Le 54, Tongeren.

Beeld Le 54
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234