Vrijdag 02/06/2023

Culinair

6 foodtrucks met een een strak gevulde touragenda

Mission Masala Beeld Tine Schoemaker
Mission MasalaBeeld Tine Schoemaker

Drie dagen geleden is de zomer officieel van start gegaan; vrijheid en avontuur lonken. Je kunt geen markt, feest of festival meer bedenken of er rukken foodtrucks uit om ons te behoeden voor honger en dorst. Deze culinaire nomaden serveren je straks gulle porties vanuit hun rollende keukens.

Femke Vandevelde

Mission Masala

Toen Pavan Bajwa dertien jaar geleden met het oog op een modecarrière naar België verhuisde, miste ze de zuivere smaken van haar moederland. Met de Mission Masala-cruiser breekt ze sinds 2014 een lans voor de evenwichtige Indiase keuken. Inspiratie voor haar papadums (rijstmeelchips), lamcurry’s en kip tandoori’s haalt ze uit de streetfoodcentra van New York, Londen en Bombay. Wie pap lust van het stoerdere werk, kan terecht bij het ­vlezige broertje van Mission Masala: de compactere foodtruck Bombay BBQ.

missionmasala.be - line-up: Barrio Cantina, Gent Jazz, Borgerwood, Linkerwoofer, Jazz Middelheim, Pukkelpop, privécatering...

Alma Libre

De nieuwsgierigheid van onderneemster Karen Van den Keybus bracht haar tot Mexico, waar ze in ruil voor een gratis afwasbeurt mee de ­keuken indook van Mexicaanse chefs. Ondertussen presenteert ze het resultaat van die wereldreis in Alma Libre, haar taqueria. Vooral de molesaus (op basis van verschillende chilipepers, gedroogd fruit, noten en pure ­chocolade) is een sterkhouder voor een broeierige festivalnacht. En als dat niet werkt, dan serveert Karen ook nog margarita’s en mezcal.

almalibre.be - line-up Barrio Cantina, Summer Festival, Cactus, Jazz Middelheim, Leffingeleuren, OLT Rivierenhof Deurne...

Alma Libre Beeld Tine Schoemaker
Alma LibreBeeld Tine Schoemaker

Jean sur Mer

Jantje de visser noemen ze hem. Jan Kegels is een pionier in streetfood-middens. In 2010 ruilde hij zijn boot in voor een foodtruck. Ondertussen telt zijn karavaan al drie retrobussen, ligt zijn ­kibbelingbeslag in Delhaize en verschijnt zijn boek met authentieke visgerechten begin oktober. Deze festival­zomer serveert hij samen met chef Peter Vlyminck kibbeling, fishburgers en crispy fish kebabs. En als je het al niet voor Jans favoriete gerecht (ceviche van makreel) wil doen, dan minstens voor onze Noordzeevis!

jeansurmer.be - line-up Paradise City, Summer Festival, Borgerwood, Linkerwoofer, WeCanDance, Laundry Day, privécatering...

Jean sur Mer Beeld Tine Schoemaker
Jean sur MerBeeld Tine Schoemaker

BÚN-bus

Gedroogde inktvis, gestoomde broodjes, loempia’s en geroosterde maïskolven: een handvol toppers uit de Vietna­mese streetfoodcultuur. Hoa Truong en Hui­brecht Berends prikkelen voor het tweede jaar op rij onze smaakpapillen met hun BÚN-bus. Alles is vers en huisgemaakt – tot de rijstwijn – zelfs de kruiden zijn afkomstig uit de zomertuin van haar ouders. Net als op de foodmarkets in Hanoi tovert Hoa haar ingrediënten à la minute om tot opwindende gerechten in vrolijke kleuren.

bunantwerp.be - line-up Summer Festival, Laundry Day, privécatering...

De BÚN-bus Beeld Tine Schoemaker
De BÚN-busBeeld Tine Schoemaker

The Jane StrEAT

Jane heeft geen Tarzan nodig om op straat te gaan. Deze zomer rijdt het tweesterrenrestaurant haar truck uit richting de dancefestivals. Voor de ontwikkeling en logistiek ging chef Nick Bril een samen­wer­king aan met Sam D’Huy­vet­ter van BLVD. Kreeft en kaviaar op je bord? Nee, wel pikante en funky gerechten als harissa dog. Alle gerechten worden geserveerd op Nicks Symbiose-servies dat vervaardigd is uit groene (rest)grondstoffen. De kaart varieert per festival maar knipoogt vaak naar Azië.

thejaneantwerp.com - line-up Ostend Beach, Tomorrowland en WeCanDance.

The Jane StrEAT Beeld rv
The Jane StrEATBeeld rv

Smokey goodness

De Nederlandsfee boys van Smokey Goodness belijden hun vleesevangelie met een welgemeend praise the lard. In de kerk van barbecue-meister Jord Althuizen (mede-eigenaar van het Antwerpse Black Smoke) vind je varkensribben, pulled pork, gerookte gehaktballen & gegrilde kip. Het vlees is afkomstig van duurzame hoeves. Alle gerechten worden traag gegaard – volgens het Amerikaanse grillprincipe – maar gelukkig ook snel geserveerd: tijdens een coup de feu vlammen er probleemloos 1.000 items per uur door.

smokeygoodness.nl- line-up Rock Werchter, ­privécatering…

Smokey Goodness Beeld Stefaan Temmerman
Smokey GoodnessBeeld Stefaan Temmerman

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234