Maandag 27/01/2020

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

5 Kroatische gerechten om van te smullen

Omdat de gastronomie zo varieert van streek tot streek, is het moeilijk om de hele Kroatische keuken in één reis te ontdekken. Hieronder enkele traditionele gerechten die de moeite waard zijn.

Beeld Toerisme Kroatië

Zwarte risotto
De invloed van de Italiaanse keuken is in Kroatië nooit ver weg, aangezien beide landen alleen gescheiden zijn door de Adriatische Zee. Een mooi voorbeeld is de rizot, ofwel risotto. Alleen hebben de Kroaten in hun traditionele versie inkt verwerkt, waardoor de rijst gitzwart kleurt. Een vreemde aanblik, maar een lekkere smaak.

Pasticada uit Dalmatië
Als je houdt van stoofpotjes, moet je eens pasticada bestellen. Deze typische stoofschotel is afkomstig van de zuidelijke provincie Dalmatië. Doorgaans wordt het gerecht bereid op bijzondere aangelegenheden. Pasticada wordt meestal gemaakt met kalfsvlees, gestoofd in een jus van runderbouillon, groenten en rode wijn. Ook hier laat de Italiaanse invloed zich duidelijk voelen - bij het vlees krijg je dikwijls huisgemaakte gnocchi geserveerd.

Zagrebse Strukli
Strukli is een traditioneel gerecht uit de streek Zagorje, even ten noorden van Zagreb, al wordt het tegenwoordig in heel Kroatië gegeten. In feite is strukli een voorgerecht op basis van bladerdeeg, maar omdat het door de cottage kaas best goed vult, kan je het gerust als hoofdgerecht bestellen. Je moet tenslotte nog op het strand paraderen, nietwaar?

Peperkoek paprenjak
Hoe lang de Kroaten al paprenjak eten is niet zeker, maar er zijn bewijzen gevonden dat de koek al in de 16de eeuw bestond. Net zoals onze peperkoek wordt paprenjak vaak gebakken rond de kerstperiode, maar er is niets wat je ervan weerhoudt om het tijdens je zomervakantie te proeven. De kruidige koek op basis van honing, peper en kruiden zoals nootmuskaat en kaneel smaakt altijd.

Mlinci
Zoals wij erg vaak aardappelen bij onze gerechten serveren, krijg je in Kroatië ongetwijfeld eens mlinci voorgeschoteld. De reepjes doen wat denken aan pasta, aangezien ze gemaakt zijn van bloem, zout, water en eieren en gekookt worden tot ze zacht zijn. Mlinci worden vooral in combinatie met gebraden kip of kalkoen gegeten.

Beeld Toerisme Kroatië

De provincie Istrië is beroemd om haar vele delicatessen. Lees er hier meer over.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234