Video

Zo fundamenteel is sekszorg voor andersvaliden

"Iedereen heeft recht op seks. Ik ook"

"Het lijkt wel alsof je ineens aseksueel bent." Michèle Van Overstraeten (59) kwam na een mislukte operatie aan een hersentumor in een rolstoel terecht. Ze moest opnieuw leren praten en bewegen, maar van seksuele revalidatie was geen sprake. "Nochtans hebben mensen met een handicap ook nood aan seksualiteit. Ook ik wilde een vrouw zijn, met alles erop en eraan."

Daarom besloot Michèle gebruik te maken van de dienstverlening van Aditi, een vzw die sekszorg aanbiedt. 

Woordvoerder Steven De Weirdt: "Personen met een beperking hebben op seksueel vlak dezelfde rechten en noden als iedereen, maar ontbreken soms de mogelijkheden om eraan te voldoen. Onze organisatie brengt hulpbehoevenden in contact met seksuele dienstverleners, mannen en vrouwen die de nood aan intimiteit van mensen als Michèle kunnen vervullen. Daarnaast organiseert onze vzw ook vormingen voor het werkveld over intimiteit bij andersvaliden en ouderen."

"Mensen met een handicap hebben zoveel vragen en angsten. Ze moeten bij iemand terechtkunnen die hen helpt, maar vooral ook aanmoedigt om te vrijen. Een handicap én seksualiteit gaan wel samen." Lees meer over sekszorg bij andersvaliden in de pluszone van De Morgen.

1 Michèle getuigenis intimiteit bij andersvaliden © Fernand Van Damme
Dossier DM Video
Dossier DM Video

De beste video's van De Morgen verzameld.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine