Interview

Vlaams thrillerduo fileert politiek en populisme: "Onze democratie kan nog veel leren van de Chinezen"

Een thriller met een boodschap

‘Nee’, zeggen ze. ‘De Nederlanders hebben het populisme niet bedwongen. Het beest zit in de kooi, zoals Hannibal Lecter, maar het kan ooit weer vrijkomen.’ Maak kennis met Marc Buelens en Raf Vermeiren, een nieuw schrijversduo dat debuteert met de politieke thriller Het Brusselsyndroom. Een gesprek over Wilders, Oosterweel en Siegfried Bracke.

1 Raf Vermeiren (l.) en Marc Buelens: ‘Populisten leggen het zwakke punt van onze democratieën bloot: zij mogen wel liegen.’ © Bob Van Mol

"We moeten de democratie hervormen”, zegt Raf Vermeiren. “En dat zal niet eenvoudig zijn. Maar het is nodig, want vandaag weten vooral de populisten hoe ze hun doelgroep kunnen bereiken. Eenvoudige, idiote boodschappen gaan er altijd in.”

“Onze huidige politieke structuren hebben weinig probleemoplossend vermogen”, vult Marc Buelens aan. “De traditionele partijen weten weliswaar hoe ze een beleid moeten uittekenen, maar bij onverwachte gebeurtenissen slaan ze tilt.”

Buelens & Vermeiren vormen het eerste Vlaamse thrillerduo bestaande uit twee schoonbroers. Buelens (67) is managementexpert, emeritus hoogleraar aan de Vlerick Business School en schrijft voor Trends al vele jaren een van de slimste columns van Vlaanderen. Vermeiren (54) werkte van 2004 tot 2010 als communicatie-adviseur voor CD&V, onder meer voor de Vlaamse fractie en voor Jo Vandeurzen, toen die nog voorzitter was. Hij volgde zijn vrouw, die iets hoogs doet in de farmaceutische industrie, naar Genève en wil nu voltijds schrijven.

cult