Monster van de Macht

Rechter Koen Lenaerts: "Ja, ik ga beslissen wat de vrijheid van godsdienst betekent. Spannend, hè?"

De Belgische president van het Hof van Justitie van de EU is een van de machtigste mensen van Europa

- Bart Eeckhout en Jonas Muylaert

Van het hoofddoekverbod tot de Syrische visumrel: als regeringen en rechters in de knoei raken, is er altijd nog het Hof van Justitie in Luxemburg. De president, de Belg Koen Lenaerts (62), is misschien wel de machtigste rechter van Europa. En hij maakt zich zorgen.

7 Baron Koen Lenaerts, president van het Europees Hof van Justitie: ‘Veel macht? Ik noem het liever een grote verantwoordelijkheid. Ik voel het ook zo aan. De verantwoordelijkheid is soms verpletterend.’ © Wouter Van Vooren

Weinigen weten het, maar van alle met macht omklede Belgen is de minzame jurist Koen Lenaerts misschien wel de machtigste. In het Europese protocol staat hij, als president van het Europees Hof van Justitie en dus hoogste EU-rechter, op dezelfde hoogte als Donald Tusk (voorzitter van de Europese Raad), Jean-Claude Juncker (Europese Commissie) en Antonio Tajani (Europees Parlement).

Zijn minzaamheid verraadt die bijzondere status niet, maar je merkt het wel aan zijn ruime en prachtige hoekkantoor, hoog in de goudkleurige – ja, echt – torens van het Europees Hof op de Luxemburgse Kirchberg.

nieuws

cult

zine