Interview

Piet Huysentruyt ondervond het (bijna) aan den lijve: "Van werken ga je wel dood"

De vragen van Proust

- Ann Jooris en Fernand Van Damme

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, ­evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: Piet Huysentruyt (55). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten? 

1. Hoe oud voelt u zich?

Wie is Piet Huysentruyt?

* geboren in Kortrijk, op 7 december 1962

* volgde hotel­school in Ter Duinen, Koksijde

* opende in 1989 een restaurant in Wortegem, verwierf een Michelin­ster

* werd bekend als tv-kok voor VTM, later VIER. Program­ma’s: o.a. Lekker thuis,

SOS Piet (met catch­phrase "Wat hebben we vandaag geleerd?"), Chez Piet

* auteur van culinaire boeken

* opende in 2003 Le Lutin Gourmand in Les Vans in de Franse Ardèche. Het restaurant sloot in 2006 en heropende in 2013 als Likoké, nu een sterren­restaurant

* getrouwd, heeft een zoon en een dochter  

"Ik voel me pittig jong. Ik wil zelfs het woord 'oud' niet ­uit­spreken. Ik ben lang bang geweest voor de vijftig, maar nu vind ik dat het leven pas start. Je bent vitaal, je hebt wat ­centen, eigenlijk kan het allemaal nog beginnen.

"Mijn geest is jong, maar ik heb natuurlijk een lichaam van 55 en dat heeft toch al twee levens gewerkt. Mensen beseffen niet dat de horeca een zware stiel is. Er is nu een hele discussie aan de gang over zware beroepen, maar ik hoor geen enkel zwaar beroep.

nieuws

zine