Euthanasie

Na de wetenschappers, de senioren zelf: "Je kunt de mensen ook levensmoe máken"

De bewoners van rusthuis Tempelhof over euthanasie bij levensmoeheid

Moeten mensen die onder het te lange leven lijden euthanasie kunnen krijgen? Politici, artsen en filosofen vuurden het debat aan. Maar wat met de ouderen zelf? Wij gingen de polsslag opmeten in woon-zorgcentrum Tempelhof in Gent.

6 Marguerite (85) in haar kamer in rusthuis Tempelhof: 'Ik zal wel wachten tot ze mij komen halen. Maar sommigen kijken er echt naar uit om te sterven.' © Eric de Mildt

'Beste bewoners, de origami gaat zo meteen van start in de tuin. Iedereen is welkom.”

De uitnodiging schalt door de boxen van alle kamers. Maar bij Pierre (84), die ons zonet binnengelaten heeft, valt ze in dovemansoren. Liever dan in groep papiertjes te vouwen, sloft hij nu en dan naar de cafetaria om een trappist, vertelt hij goedlachs. Ooit had hij handen als kolenschoppen, met zijn verleden als ijzervlechter en bouwtimmerman. Nu begint de artrose zijn gewrichten te krommen.

6 Pierre (84). © Eric de Mildt
Share

'Mij hebben ze al langs alle kanten opengesneden en ik ben nog altijd niet levensmoe. Maar soms vraag ik me ook af: waarom loop ik hier eigenlijk nog rond?’

Pierre

Met zijn ene goede oog heeft hij het van dichtbij gevolgd, het debat over een ‘voltooid leven’: in de krant, op televisie.

nieuws

cult

zine