Interview

Marieke Lucas Rijneveld schrijft eerste roman: "Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens"

Haar poëziedebuut werd bejubeld en bekroond. Vorige week verscheen haar eerste roman. Marieke Lucas Rijneveld is 26 en nu al opmerkelijk volwassen en analytisch over haar niet eenvoudige jeugd met gereformeerde ouders en een vroeg overleden broer. "Ik voel me een tussenmens."

Marieke Lucas Rijneveld (26) heeft een dino-ei gekocht en het onder water gezet, in een plastic bakje op haar Utrechtse zolderkamer. Als het klopt wat op de verpakking staat, komt er binnen 24 tot 72 uur na het onderdompelen een dinosaurus uit tevoorschijn (en dat voor 2 euro 99). Gespannen tuurt Rijneveld of er al scheurtjes in de schaal te zien zijn. “Zie jij al iets? Het lijkt wel zo, toch?”

Het lijkt inderdaad zo. “Ik kan dus oprecht ontzettend blij zijn met mijn dino-ei, maar ik heb het idee dat niet iedereen zoiets begrijpt. Mijn hoofdpersoon Jas leeft in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, en zo voel ik me ook vaak. Ik voel me nog een kind, maar ik weet dat ik stappen moet ondernemen om me richting het volwassen leven te begeven. Dat dat goed voor me is, omdat ik anders te veel alleen ben en in mijn fantasiewereld verdwijn. Voor een schrijver is eenzaamheid goed, voor een mens niet.”

Share

'Ik schreef eerst zoals ik mijn gedichten schreef. Bijna geen dialogen. Ik vond dialogen heel moeilijk, ik denk omdat ik zo weinig met mensen omging'

Marieke Lucas Rijneveld

Van Marieke Lucas Rijneveld verscheen deze week haar eerste roman, De avond is ongemak, twee jaar na haar poëziedebuut Kalfsvlies, dat juichende recensies kreeg én de C. Buddingh’-prijs, en met zeven drukken voor een poëziebundel uitzonderlijk goed werd verkocht. De avond is ongemak speelt zich af in een gereformeerd boeren­gezin met vier kinderen, dat wordt ontwricht door de dood van oudste zoon Matthies, die gaat schaatsen en niet meer terugkomt. ‘Ik was tien jaar en deed m’n jas niet meer uit’, zo begint het, en Jas doet inderdaad gedurende het hele boek haar jas niet uit – zo houdt ze het onheil buiten.

Op de boekpresentatie gisteren kwam Spinvis spelen en reikte Rijneveld het eerste exemplaar van De avond is ongemak uit aan de Nederlandse tv-presentatrice Dieuwertje Blok . “Ik heb mijn lievelingskonijn ooit naar Dieuwertje vernoemd, omdat ik fan van haar was. In mijn roman heb ik het allemaal nog eens uitvergroot. Jas is verliefd op Dieuwertje, maar ziet haar tegelijkertijd als moederfiguur. Ze zou het liefst als een taaitaaipopje in haar schoot willen liggen.”

nieuws

cult

zine