Interview

Genderprof Veerle Draulans na de Google-rel: "Het feminisme wil ook mannen omarmen"

Veerle Draulans (KU Leuven) over Google-ingenieurs, sport op tv en vrouwenemancipatie anno 2017

De stelling dat vrouwen ‘van nature’ minder ambitieus of technisch niet zo onderlegd zouden zijn, zorgt voor verhitte discussies. Ook al is ze professor genderstudies, Veerle Draulans (KU Leuven) mengt zich bij voorkeur niet meer in het ‘van nature’-debat. ‘Ik ben liever bezig met hoe vrouwen én mannen vandaag in de praktijk beter worden van feminisme.’

Een paar dagen na mijn interview met Veerle Draulans over vrouwenemancipatie wordt een Amerikaanse software-ingenieur bij Google ontslagen, omdat hij in een manifest had gesteld dat het lage aantal vrouwen in technische functies allicht kan worden verklaard door biologische factoren.

Share

'Mensen trekken soms te snel conclusies: er wordt een verschil vastgesteld, dus ‘zijn’ vrouwen ‘anders’ dan mannen'

Veerle Draulans.

Hoewel professor Draulans tijdens ons gesprek had gezegd dat ze het ‘een beetje gehad heeft’ met de nature-nurturediscussie (“Dat is nu al sinds de jaren zestig dat die terugkomt”), contacteer ik haar opnieuw. Hoe komt het dat dat debat maar de kop blijft opsteken? De wetenschap ziet toch duidelijk dat mannen en vrouwen doen wat ze doen door een complexe wisselwerking tussen wat aangeboren en aangeleerd is?

zine