Interview

Bent Van Looy: "Vroeger dacht ik iedere dag: Dit is mijn laatste, ik ga dood"

Nieuwe reeks: De vragen van Proust

- Ann Jooris en Fernand Van Damme

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Muzikant Bent Van Looy (41) bijt de spits af. Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

1. Hoe oud voelt u zich?
"Toen ik een jaar of zeven, acht was, dacht ik: op mijn 40ste, wie zal ik dan zijn? Ik zou waarschijnlijk een heel andere mens zijn, maar dat is eigenlijk niet zo. Ik ben exact dezelfde als wie ik was toen ik zeven was en ik ben ervan overtuigd dat je eigenlijk min of meer af bent als je geboren wordt. Je wordt nog een klein beetje gevormd door de omgeving en misschien de temperatuur of de vochtigheid, maar eigenlijk zijn we wie we zijn.

"Dat is raar, want als ik me probeer voor te stellen hoe ik zal zijn als 70-jarige man, kan ik niet geloven dat ik dezelfde zal zijn, en toch zal het zo zijn. In de kern ben je wie je bent."

2. Wat vindt u uw belangrijkste eigenschap?
"Trouw. Ik ben heel plichtsgetrouw in mijn werk, tegenover anderen. Ik denk dat ik mensen niet graag teleurstel en dat ook moeilijk kan. Als ik van iets of iemand hou of ergens voor ga, is het voor altijd. Of er moet iets heel ergs gebeuren, maar zelfs dan blijf ik meestal trouw."

3. Wat is uw grootste passie?
"Onderweg zijn, mij van de ene plaats naar de andere begeven. Of dromen van de volgende plaats. Het stadium tussen twee bestemmingen, mij erheen bewegen. De hoop, de hunkering. Een lichte staat van spanning die niet onaangenaam is.

"Na vijftien jaar ben ik weer beginnen te schilderen. Ik weet niet waar ik destijds geëindigd ben, ik moet de taal van het schilderen opnieuw ontdekken. Het is echt een reis. Als ik nu opsta, kijk ik anders naar de wereld. Ik zie haar weer als schilder."

Share

'Een nieuwe plaats ontdekken, je losrukken van de vorige en jezelf eigenlijk volledig mogen heruitvinden: fantastisch'

Bent Van Looy

4. Wat beschouwt u als uw grootste prestatie?
"Het feit dat ik met de beperkte vaardigheden die ik heb, toch een soort van wereld heb kunnen opbouwen. Ik was heel slecht in een aantal dingen, en heel goed in een aantal andere. Met die riemen heb ik geroeid. Dat ik min of meer onderweg ben naar de overkant, stemt mij vrolijk. Evengoed lig je maar wat aan te klooien en geraak je nergens."

4 Bent Van Looy. © Stefaan Temmerman

5. Wat was het gelukkigste moment in uw leven?
"Mijn eerste jaren in Parijs. Een nieuwe plaats ontdekken, je losrukken van de vorige en jezelf eigenlijk volledig mogen heruitvinden, dat vond ik fantastisch. Niemand weet wie je bent. Niemand verwacht iets van je. Je moet ook echt actief je weg zoeken, je telkens weer aanpassen.

"Die tijd heeft me leren afrekenen met angsten en demonen uit het verleden. Daarvoor was ik bang om de controle te verliezen, wat tot uiting kwam in gigantische vormen van hypochondrie. In Parijs heb ik die angsten overwonnen, door me over te geven aan de situatie, erin te duiken, mij te verliezen in de immense stad en te ervaren: ja, het lukt."

6. Welke kleine, alledaagse gebeurtenis kan u blij maken?
"Als vanuit het niets een idee komt aanwaaien. Als ik de kiem van een song op straat ervaar. Als ik merk, ja er komt iets. Ik kan alleen maar schrijven op straat, ik heb de prikkels, de informatie nodig van de stad. Mijn inspiratie komt echt vanuit het niets. Vanuit de beweging, zou je kunnen zeggen."

7. Wat is uw grootste zwakte?
"Ik heb het moeilijk om heel precies te zijn, om dingen uit te puren. Ik ben iemand van het brede gebaar en hoop daarmee weg te komen. (lacht) Ik heb heel veel bewondering voor mensen die zitten te friemelen tot er een prachtig miniatuurtje ontstaat. Maar hoezeer ik ook probeer, dat lukt me niet. Als iets af is, laat ik het makkelijk los en ga ik over naar het volgende."

8. Waar hebt u spijt van?

nieuws

cult

zine