Interview

"Mijn goorste fantasie is dat een vrouw vrijwillig seks heeft met mijn lijk"

Schrijver Daan Heerma van Voss in De vragen van Proust

- Ann Jooris en Fernand Van Damme

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: de Nederlandse auteur Daan Heerma van Voss  (31). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?

1. Hoe oud voelt u zich? 

“Afwisselend 12 en 58. Hoofdschud­dend luister ik naar de muziek op de radio, me afvragend waar alle instrumenten toch zijn gebleven. Regelmatig loop ik door de stad en zeg ik tegen mijn metgezel: daar zat vroeger een echt koffie­tentje, waar ze niet eens wisten wat een smoothie was. Aan de andere kant kan ik als een kind zo blij zijn als er een nieuwe Batman of Star Wars in de bioscoop draait. Maar als het stof is neergedaald, voel ik me meestal precies 31 jaar en (x) dagen oud.”

2. Wat vindt u uw belangrijkste eigenschap? 

“Ik probeer loyaal te zijn aan de mensen die dat verdienen, en tegelijk altijd mijn eigen koers te volgen. Meestal lukt dat aardig. Soms botsen die twee principes en moet ik kiezen. De meesten zullen dan zeggen dat ik dan voor mezelf kies, maar volgens mij is dat niet per se het geval.”

3. Wat is uw grootste passie? 

“Ik zou willen zeggen: schrijven. Maar eigenlijk klopt dat niet. Mijn grootste passie is proberen te doorgronden hoe mensen, onder wie ikzelf, in elkaar zitten. Als ik dat niet doe, heb ik het gevoel gek te worden.

“Ik ben het meest in mijn element als ik onderzoek, en dat onderzoek strekt zich uit van het kleine fysieke detail – bijvoorbeeld de ader op het voorhoofd van mijn geliefde, die begint te kloppen als ze haar liefde voor mij of haar plezier om iets wat ik zeg niet langer kan verbergen – tot het grote idee, bijvoorbeeld: hoe ziet de laatste dag van een zelfmoordterrorist eruit? Ik wil ervaren en nadenken, het liefst op een veilige afstand van mijn medemensen, die ik afwisselend niet kan uitstaan en diep bewonder. Ooit zal ik simpelweg van de wereld afvallen. Hopelijk is er dan nog iemand overgebleven die me uitzwaait.”

4 © Stefaan Temmerman

4. Wat beschouwt u als uw grootste prestatie? 

“Dat er nog altijd ­mensen zijn die op me gesteld zijn. Dat ik een geliefde heb van wie ik houd. Dat die liefde sterk genoeg is om mijn vernielzucht te neutraliseren, om geen grote fouten te maken, om geen grote fouten te willen maken. Dat ik de hoop dat iemand me uitzwaait nog niet heb hoeven laten varen.”

5. Wat was het gelukkigste moment in uw leven? 

“De eerste keer dat een vrouw zei dat ze van me hield. Het was overweldigend. Ik was zo trots. Zie je wel, papa, het kan dus toch! Het op een na gelukkigste moment was dat ik met haar durfde te breken. Ze maakte bizarre taalfouten, zeurde over calorieën en hield van The Eagles.”

6. Welke kleine alledaagse gebeurtenis kan u blij maken? 

“Een uitbundig ontbijt waar je de rest van de dag last van houdt. Minimale vereisten: sterke koffie, iets met ei, fruit, een melkproduct en een wildcard-gerecht, zoiets als pap met bramen.”

Share

'Mijn tweede roman is niet bijzonder genoeg, niet nietsontziend genoeg. Bij elke herdruk denk ik: ach mensen, had toch een ander boek gekozen'

Daan Heerma van Voss

7. Wat is uw grootste zwakte? 

nieuws

cult

zine