Groot Onderhoud

"Dat gedoe tussen Demir en CD&V, waar gíng dat in godsnaam over?"

Socioloog Luc Huyse, bijna 80, wordt almaar kritischer voor de Wetstraat

Aan de onophoudelijke stroom van incidenten en relletjes in de Wetstraat wil hij niet te veel woorden meer vuilmaken. Voor Luc Huyse, de ouderdomsdeken onder politieke waarnemers, zijn er andere dingen om ons zorgen over te maken: de toekomst van de democratie, bijvoorbeeld. Een persoonlijk gesprek met een man in de buitenbaan.

4 Luc Huyse, socioloog en doorgewinterde Wetstraat-watcher. © Franky Verdickt

"Ach, in de Wetstraat dansen de dwergen”, lacht Luc Huyse als ik hem vraag hoe hij naar de recente politieke perikelen heeft gekeken. “Journalisten zouden die stormpjes meer moeten relativeren. Maar dat doen ze niet. Integendeel, mede dankzij de pers leeft de Wetstraat boven zijn stand. Zodra je dat parochiale niveau overstijgt, zie je dat de echte macht elders ligt: bij de haute finance, de Europese Unie, het IMF en de Wereldbank. Maar dat blijft verborgen. En ondertussen wordt er belachelijk veel zendtijd en krantenpapier besteed aan oninteressante incidenten. Neem nu dat gedoe tussen Zuhal Demir en CD&V: waar ging dat in godsnaam over?”

Share

'Journalisten zouden die politieke stormpjes meer moeten relativeren. Maar dat doen ze niet. Integendeel, mede dankzij de pers leeft de Wetstraat boven zijn stand'

Luc Huyse

Luc Huyse, die later dit jaar 80 wordt, is de onbetwiste éminence grise onder de Vlaamse Wetstraat-watchers. De Leuvense socioloog schrijft al meer dan 50 jaar over politiek en samenleving. Dat machtige oeuvre is sinds vorige week voor iedereen gratis beschikbaar op een website die de KU Leuven hem cadeau deed. Daar valt ook zijn nieuwste essay te lezen: Red de verkiezingen, een fel pamflet waarin Huyse oproept om de democratie als het ware een doorstart te geven, door de burger ook op andere manieren bij het beleid te betrekken – om de zoveel jaar een bolletje kleuren volstaat immers niet meer.

nieuws

cult