goesting

Internationale Bierdag: dit zijn rasechte bierrestaurants

- Stéphanie Verzelen - Bron: Goesting Magazine
13 © rf

Gelukkige Internationale Bierdag! Natuurlijk is dat voor Goesting Magazine het perfecte excuus om op zoek te gaan naar culinaire hotspots waar de bierliefhebber helemaal aan z'n trekken komt. Een ongetwijfeld onvolledig lijstje, dus tip gerust jouw favoriete bierresto in de Facebookreacties. Like Goesting op Facebook voor meer smakelijke tips!

13 © Het Bierkasteel
13 © 't Hommelhof

Het Bierkasteel
In Izegem zien ze het groots: daar zit Brouwerij Van Honsebrouck - ken je van de Kasteelbieren - met een gigantisch complex, waar ook een hippe brasserie onderdak vindt. Die muur met 29 tapkranen: wauw! En dat biermenu met paté van Kasteel Rouge en varkenswangen gebraiseerd in Kasteelbier: ook wauw! Royale verwennerij voor bierlovers.
Ingelmunstersestraat 46, Emelgem. www.bierkasteel.be.

't Hommelhof
Als er iemand gekend staat als ware pionier van de bierkeuken, dan is het chef Stefaan Couttenye wel. Van zeevruchten over vis tot sappige varkenshammetjes en konijn: in álle soorten bereidingen weet hij gerstenat te verwerken, meestal bijzondere brouwsels die hij héél dicht bij huis in de Westhoek vond. En in 2013 bracht hij nog het boek 'Biergastronomie uit de Westhoek' uit, een bloemlezing van zijn allerbeste bierrecepten.
Watouplein 17, Watou. www.hommelhof.be.

Brasserie Edison
Je vindt niet enkel exquisite vis- en schaaldierbereidingen aan zee: dankzij rock-'n-roll chef Vincent Florizoone worden in Koksijde ook je hoppige dromen vervuld. Maar liefst 77 bieren zette hij op z'n kaart, met daaronder heel wat West-Vlaamse craft beers. Denk: de Black Damnation stout van de Struise Brouwers, of de bittere blonde Dulle Teve van de Dolle Brouwers. En op de kaart vol rasechte brasseriegerechten staat telkens een bierpairing-tip. Handig!
Koninklijke Baan 152, Koksijde. www.brasserie-edison.be.

Oost-Vlaanderen

13 © De Stokerij
13 © Ganzerik
13 © De Heeren van Liedekercke

De Stokerij
De Stokerij doet het niet alleen uitstekend op biervlak, ze doen ook nog eens hun best om veggie en plantaardig te koken en rekening te houden met mogelijke allergieën. Bij alle gerechten op hun kaart geven ze ook een slimme biertip mee, voor het geval je niet kan kiezen uit hun 40 opties. Met daartussen telkens de suggestie van de maand, getipt door de Gentse Biervereniging, enkele Oost-Vlaamse streekbieren en Staminee Blond, hun biologisch, exclusief gebrouwen huisbier.
Tichelrei 2a, Gent. www.destokerij-gent.be.

Ganzerik
De heren van Jiggers, Belgiës beste cocktailbar, zijn duidelijk kenners van álle soorten alcoholische dranken, want ook hun bierkroeg annex eettent Ganzerik is een schot in de roos. Uit de 12 tapkranen vloeien brouwsels als het Gentse '13', hopbier, stouts en fruitbieren, en op je bord krijg je echte Vlaamse comfortfood à la bloedworst of waterzooi voorgeschoteld, telkens aangevuld met een geslaagde bierpairing. Nu en dan organiseren ze zelfs speciale degustatie-events.
Druifstraat 29, Gent. www.ganzerik.be.

De Heeren van Liedekercke
Deze stek werd dit jaar voor de zoveelste keer door de gerenommeerde website ratebeer.com uitgeroepen tot het beste bierrestaurant ter wéreld. Bij de gebroeders Joost en Tom De Four geldt echt: hoe meer bier, hoe liever. In sommige recepten combineren ze maar liefst vier brouwels en op hun kaart vind je zo'n 400 opties, waaronder toppers van nagenoeg alle (kleine) Belgische brouwerijen en hun blond en donker huisbier.
Kasteelstraat 33, Denderleeuw. www.heerenvanliedekercke.be.

Antwerpen

13 © Billie's Bier Kafetaria
13 © Grand Café De Rooden Hoed
13 © Het Anker

Billie's Bier Kafetaria
Na 355 recensies op Tripadvisor kan deze hotspot nóg opscheppen met 4,5 sterren. Het eetcafé is vernoemd naar zijn mascotte Billie: een vrolijke bulldog die er regelmatig rondsnuffelt terwijl je van degelijke brasseriekost smult. Maar echte ster van de zaak is natuurlijk de stevige bierkaart, die met z'n speciaalbieren, buitenlandse brouwsels, Belgische craftbeers en de meest obscure Europese biertjes op tap je even vrolijk doet voelen als mascotte Billie.
Kammenstraat 12, Antwerpen. Op Facebook.

Grand Café De Rooden Hoed
De oudste horecazaak van Antwerpen, dit, maar wat hun bieraanpak (en eigenlijk alle aspecten van de zaak) betreft, zijn ze nog helemaal mee met hun tijd. Op de kaart: veel ultraverse zeevruchten, vis en klassiekers die al decennia meegaan als choucroute d' Alsace, steak tartaar of escargots, telkens aangevuld met een bijpassend bier. Elk natje wordt trouwens in speciaal ontworpen degustatieglazen geschonken om de smaak nóg intenser te maken.
Oude Koornmarkt 25, Antwerpen. www.deroodenhoed.be.

Het Anker
Deze brouwerij staat wereldwijd bekend om z'n Gouden Carolus, maar wacht maar tot je de bijhorende brasserie bezocht. Die Vlaamse stoverij met Gouden Carolus Classic die je daar proeft of dat slaatje met Gouden Carolus Brouwerskaas, bombardeert dit onmiddellijk tot je favoriete plek op aarde. Bij ieder gerecht - ja, ook de desserts - wordt ook het perfecte biertje getipt.
Guido Gezellelaan 49, Mechelen. www.hetanker.be.

Vlaams-Brabant & Brussel

13 © 3 Fonteinen
13 © Nuëtnigenough

3 Fonteinen
Het ligt midden in het land van de geuze en was ooit het stamrestaurant van schrijver Herman Teirlinck, deze zaak met een ongelooflijke kaart vol (oude) geuzes en (jonge) lambieken, niet alleen afkomstig van hun eigen brouwerij. Uiteraard zijn er ook een heleboel Belgische bieren in andere stijlen te krijgen, om heerlijk van te sippen bij hun smakelijke Vlaamse gerechten. Geen wonder dat ze door ratebeer.com als een van de beste Belgische bierrestaurants van 2016 worden genoemd.
Herman Teirlinckplein 3, Beersel. www.3fonteinenrestaurant.com.

Nuëtnigenough
Een bijna onuitspreekbare naam, maar dat weerhield ratebeer.com er niet van om ook deze hotspot in 2016 tot subliem bierrestaurant te benoemen. Tussen hun 170 bieren zitten de beste Lambics uit Brussel en het Pajottenland en vind je geen industriële brouwsels terug, enkel ambachtelijke creaties. Op de menukaart: stevige Belgische keuken à la Konijnenrug met Cantillon Geuze of zwarte pensen met Orvalsaus en klassiekers uit de oude doos, zoals kalfsballekes op z'n Gentsch.
Lombardstraat 25, Brussel. www.nuetnigenough.be.

Le Bier Circus
Hopla, nóg een bierrestaurant dat ratebeer.com als een van de beste Belgische van 2016 beschouwt. Maar hier drink je écht speciallekes, want Le Bier Circus doet z'n best om zeldzame en vintage bieren in zijn kelder te verzamelen, naast de honderden andere Belgische brouwsels die er staan. Hier ontdek je ook hoeeen spaghetti bolognaise of chocolademousse met Chimay smaakt. Een erváring!
Onderrichtsstraat 57, Brussel. www.bier-circus.be.

Limburg

13 © Moeder De Gans
13 © De Brouwerij

Moeder De Gans
In deze 270 (!) jaar oude herberg wacht Moeder De Gans je op met al het lekkers dat ze onder haar vleugels heeft. Dat zijn: 12 bieren op tap en 53 op fles, waaronder zelfs een glutenvrije optie en biologische streekbieren van net over de grens. Proef bij je biertje van hun 'gehakt op Teuvense wijze': huisgemaakt gehakt volgens een oud Teuvens recept in een saus van witbier, met witlof, ui en stroop. Yumm!
Teuven-Dorp 60, Voeren. www.moederdegans.be.

De Brouwerij
Met een naam als deze móét je er wel voor zorgen dat bierlovers in je zaak aan hun trekken komen. In een voormalige 19e-eeuwse brouwerij verwennen uitbaters Veerle en Mark je met een mooie selectie van 54 bieren, met daartussen bijvoorbeeld Ter Dolen, ooit het eerste Limburgse abdijbier, en nog vier andere Limburgse biertjes. Honger? Dat stoofpotje met Cuvée du Chateau does the trick.
Stationsstraat 123, Lanaken. www.brouwerijlanaken.be.

cult