goesting

Dromen van de zon in deze exotische resto's

- Door: Nina Dillen - Bron: Goesting
6 © rf

Even de zomer in het land voelen en dan weer in de kou moeten staan: auw, pijnlijk. Maar no worries, ga smullen van Midden-Oosterse specialiteiten op deze exotische adressen die de redactie van Goesting uitzocht en je proeft zo weer de zon. Volg Goesting Magazine op Facebook voor meer zonnige tips!

Orientalia: lekker Libanees

6 © Johan Martens

Wie houdt van de Libanese keuken moet Orientalia in Sint-Gillis zeker op zijn to-do lijstje schrijven. Je hebt er keuze uit een uitgebreid buffet met Libanese specialiteiten, en vegetariërs vinden hier ook zeker hun gading. Een greep uit het aanbod: getomateerde bulgursalade, falafel (kikkererwtkroketten), moutabal (auberginepuree), omelet met courgette, minipizza's met tijm en zoetbloem, geroosterde vleugeltjes enz. Teveel om op te noemen, en vooral de moeite om zelf het buffet eens van dichtbij te bekijken.

Het restaurant heeft ook een take-out service. Ook een aanrader, want het interieur leent zich eerder tot een informeel familiediner dan een zakenlunch. Maar voor 12 euro per bord, hoor je ons daar niet over zeuren.

Orientalia
Steenweg op Charleroi 277
1060 Sint-Gillis

Meer info via Goesting.

Turkse tapas in de Mezze-bar

6 © Johan Martens

Mezze's zijn het equivalent voor de Spaanse tapas: kleine gerechtjes uit het Midden-Oosten, de regio rondom de Middellandse zee en Noord-Afrika. Mezze eten is een sociaal gebeuren, klinkt het op de website van de Gentse Mezze-bar. Klassieke Mezze-gerechten zijn börek (gerolde deegbladen met feta), hummus (sesampasta met kikkererwten) en gevulde wijnbladeren, maar ook verassende combinaties als saksuka (gebakken aubergine, tomaat, look en yoghurt ) of hamsi tusasa (gemarineerde ansjovis).

Als dat op zich je nog niet kan overtuigen: ook de Goesting-redactie is fan van deze Mezze-bar, die het adresje royaal met 4 sterren bedeelde.

Mezze-bar
Oudburg 31
9000 Gent

Bizanaat: kleurrijke gerechten in een kleurrijk kader

6 © Bizanaat

In de hippe Antwerpse wijk Zurenborg vind je vlak bij de gekende Dageraadplaats de Bizanaat. Dit Arabisch restaurant wordt uitgebaat door Fatima Marzouki, die ook eigenaar is van het succesvolle restaurant El Warda. Kenners van dit laatste restaurant weten alvast dat Fatima kan koken, en in Bizanaat kan je van alles een beetje proeven door de buffetformule.

En dat die de moeite is lezen we in de recensie van Goesting, die het heeft over een "weelde aan verse groenen": auberginepuree, briwat gevuld met kip, bastilla met gehakt, een yoghurtsalade met rode biet, Libanese hommos, een salade van gestoofde spinazie met gemarineerde citroen, een Marokkaanse wortelsalade, gebakken sardientjes, rode koolsla, witte koolsla met honing... Wij voelen alvast een hongertje knagen.

Bizanaat
Kleine Hondstraat 3
2018 Antwerpen

De Nieuwe Schapestal

6 © Johannes Vande Voorde

Het klinkt niet meteen als een mediterraanse naam voor een restaurant, maar toch serveert De Nieuwe Schapestal Iraanse gerechten, met lam als specialiteit. De basis voor de kaart is de Perzische cultuur, waar chefkok en uitbaatster Cherry Bafandeh ook van afkomstig is. De kaart is een mix van Perzische gerechten - zoals couscousschotels of Perzische stoverijen - afgewisseld met meer Vlaamse kost voor wie het iets dichter bij huis zoekt, à la zalm met asperges.

Geproefd en goedgekeurd door de redactie van Goesting.

De Nieuwe Schapestal

Koning Albertstraat 3
2500 Lier

'Traditional Thai food' aan 't zeetje

6 © Boo Raan

Als we nóg wat verder naar het Oosten trekken, komen we uit in... Thailand! Maar dan wel Thailand in Knokke-Heist, want dankzij het nieuwe Boo Raan kun je je zelfs aan de Belgische kust in die exotische streek wanen. In de keuken: Thaise kokkinnen die hakken en wokken alsof het een lieve lust is. In het bord: uitgepuurde en pittige Thaise gerechten met kwalitatieve en kraakverse ingrediënten. Geen wonder dat het bezoek van de Goesting-recensent hen vier gouden sterretjes opleverde.

Boo Raan
Edward Verheyestraat 17
8300 Knokke-Heist