fotografie

Sekswerkers protesteren tegen sluiting ramen in Amsterdam

21

Een paar honderd prostituees en sympathisanten hebben vanavond in Amsterdam geprotesteerd tegen de sluiting van raambordelen door de gemeente. Vanaf het Oudekerksplein op de Wallen trokken ze naar het stadhuis, om burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan te bieden.

Veel sekswerkers droegen een masker om niet herkend te worden. Ze scandeerden 'Don't close our windows!' en droegen protestborden met zich mee met teksten als 'Stop de heksenjacht - wij worden niet verkracht!'.

Onder de noemer 'Project 1012' is de hoofdstad bezig raambordelen in de rosse buurt te sluiten, om criminaliteit, mensenhandel en verloedering tegen te gaan. Er zijn al 115 van de 500 dicht. Op de planning staat de sluiting van ruim 80 ramen rond de Oude Kerk.

PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers die de protestmars organiseert, eist "onmiddelijke opschorting van de geplande sluitingen". Door de plannen pakt de gemeente juist werkplekken af, zeggen de prostituees. "Sekswerk is een legaal beroep in Nederland", aldus een woordvoerder.