Kindertekeningen

Modellen, kinderen en kleurtjes: dit is het resultaat

Wat als... je kinderen foto’s van ­modellen zou geven om helemaal vol te ­kribbelen, alsof het om een kleurboek ging? Welja, dan krijg je dus deze misbaksels. En een ­fotoserie: Monsters Models.

6 © RV/Martin Sweers

In het atelier van Italiaanse fotograaf en schilderartiest Claudio Cassano komen kleine koters al drie jaar samen om zich ­artistiek uit te leven. Met hun handen mogen ze creëren door te verwoesten. Want Claudio vraagt hen geen leuke eenhoorns, mooie feeën of schattige diertjes te schetsen. Nee hoor, ze mogen diep afdalen in hun fantasiewereld om gedrochten en monsters uit hun ­penselen en potloden te toveren. Liefst op een stijlvolle foto van een prachtig model.

Ook oprichter Lies Muys van het fotoagentschap en ­-productiehuis Initials LA struikelde met man en kinderen op vakantie in Toscane toevallig een workshop van Claudio ­binnen. De kroost ging meteen met een crayon aan de slag en Lies was gewonnen om het project naar België te brengen. “Claudio en ik selecteerden modelfoto’s uit onze archieven en nodigden een dertigtal kinderen uit voor de workshop. Met penselen, olieverf, waskrijt, noem maar op, mochten ze tekeer gaan.” Modellen die zichzelf zo gemuteerd zien, fijn zal dat niet zijn. “Dat is de ironie van fashion”, zegt Cassano. “Jonge ukjes zien de modellen niet zoals volwassen. In hun ogen zijn die mooie figuren geen mensen, maar sprookjesfiguren of ­prinsessen. Door hen tot monsters te maken, nemen ze die ogenschijnlijke perfectie en schoonheid weg.”

nieuws

cult

zine