gesponsord

Millennials go smartphonefotografie

“In een vingerknip een straf beeld registeren, dat is de uitdaging”

3 Dagdagelijkse eenvoud © Jonathan Sommereyns

Sinds zijn eerste smartphone met camera legt fotograaf Jonathan Sommereyns de dagdagelijkse eenvoud vast. Van een rondslingerende pizzadoos tot een afwezige passant, het blijft hem boeien. ‘Maar je moet snel werken, want in een vingerknip is het moment weer verdwenen.’ 

ID-kit

Jonathan Sommereyns (30)
• woont in Asse, werkt in Brussel
• studeerde IT en vervolgens fotografie in avondschool
• kocht zijn eerste spiegelreflexcamera in 2010

“In het middelbaar kocht ik mijn eerste smartphone met camera. Een simpel ding met een 2-megapixelcameraatje. De foto’s stelden niks voor, maar ik vond het leuk om altijd een fototoestel op zak te hebben. Op schooluitstap, op vakantie of gewoon onderweg: alles wat me opviel, legde ik vast.”

Opvallend onopvallend

“Nog steeds is het die dagdagelijkse eenvoud die me boeit. De stad is mijn favoriete toneel. Overal waar je kijkt, valt wel iets ongewoons of lelijks te spotten: een rondslingerende pizzadoos, een schuw hondje… Mensen lopen elkaar tegen het lijf of zitten in hun eigen wereld. Dan is een smartphone zó handig: het valt niet op en maakt geen shuttergeluid. Je kan als fotograaf opgaan in de massa en niemand gaat zich anders gedragen wanneer je je toestel bovenhaalt. Plus, je kan er snel mee registreren. Dat moet ook, want soms is een mooi moment in een vingerknip weer verdwenen.”

3 Meer dan een snapshot: ook met een smartphone kan je kunst maken © Jonathan Sommereyns

Alarm aan 

“Ik blijk een soort van ingebouwde radar te hebben die biept wanneer ik in de buurt van fotogenieke dingen kom. Dat kan een bewegend voorwerp zijn, maar ook een mix van sterke kleuren of een boeiende compositie. De basisregel voor een sterk beeld is: een interessant onderwerp plus dynamiek.

Ook met een smartphonecamera kan je je eigen stijl ontwikkelen. Met mijn Huawei P20 Pro kan ik in RAW-formaat shooten en de foto vervolgens uitgebreid handmatig bewerken. Ik gebruik nog zelden filters, maar kies voor bepaalde kleuren of creëer een sfeer. De felle tinten filter ik eruit, zodat alles in balans is.”

3 Met een smartphone kan je anoniem toch straffe beelden vastleggen. © Jonathan Sommereyns

Cheap art

“Onlangs bezocht ik in het Fotomuseum een expo rond Ai Weiwei, met beelden die hij met een smartphone had gemaakt. Het is geen topfotograaf, maar hij kon met zijn gsm wel perfect zijn visie duidelijk maken. Toen besefte ik: je hoeft geen peperdure hightechspullen te bezitten om kunst te maken.”

De 3 snapshottips van Jonathan 

1. Niet te missen…
“De myserieuze sfeer van de avond en de nacht.”

2. Hotspot
“De buurt rond de Botanique is heel fotogeniek. Hier proef je Brussel in al haar facetten: veel businessmen en toeristen, maar ook de ruwere, armere wijken, inclusief het drukke Brusselse verkeer.”

3. Must app
“VSCO. Perfect voor snelle oplossingen met een filter, maar ook voor grondige manuele bewerkingen.”

Ook een smartphonefotograaf? Kunstencentrum wiels daagt je uit!

Het werk van Jonathan Sommereyns en andere smartphonefotografen ontdek je op de expo #CityRenaissance in kunstencentrum WIELS. Zin om hier ook een plekje te veroveren? Post je smartphonefoto’s met de hashtag #CityRenaissance op Instagram of Facebook. Tijdens het tweede luik van de fototentoonstelling, tussen 19 juli en 9 augustus, worden de beste inzendingen getoond.

Meer info: www.cityrenaissance.be

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.
Dossier #CityRenaissance
Dossier #CityRenaissance

Lees alle artikels

cult

zine