Graduation

Jeroen Janssens: leven op de grens

In de Graduation-fotowedstrijd gaat De Morgen op zoek naar het strafste talent onder de pas afgestudeerden. Vandaag maakt u kennis met Jeroen Janssens. Van 14 tot 21 juli kunt u stemmen voor de Publieksprijs op demorgen.be.

9 © Jeroen Janssens
9 Jeroen Janssens. © rv

Abchazië staat niet meteen in de top tien van de meest populaire reisbestemmingen, maar toch koos Jeroen Janssens dit gebied uit om er een fotoreportage te maken. "Regio's en mensen die totaal niet bekend zijn, hebben me altijd al geïnteresseerd. Ik heb daarom doelbewust iets gezocht waar nog niet veel over gedaan was. Abchazië leek mij interessant om verder te onderzoeken."

Wat Abchazië, en dan meer specifiek de grensstreek met Georgië, zo boeiend maakt is de recente geschiedenis. Nog niet zo gek lang geleden, tijdens de Sovjetperiode, was het een rijke regio. "Vandaag blijft daar niets meer van over. Dat is choquerend en confronterend om te zien." Met zijn fotoreportage On Common Ground toont Jeroen Janssens de Abchazische vluchtelingen die van oude Sovjetgebouwen hun thuis maakten. 

9 © Jeroen Janssens

Het bleek een wonderlijke ervaring. "Ik heb al veel gereisd, maar ik zou zo teruggaan. Ik had eerst ook gedacht dat de mensen gesloten zouden zijn – dat zou je ook denken als je de foto's ziet – maar het tegendeel bleek waar. De mensen waren meteen heel open. Ik moest maar één vraag stellen en ze waren bereid mee te werken en hun verhaal te vertellen. Die mensen hebben niets, maar als ze iemand kunnen helpen staan ze direct klaar. Je kunt je niet voorstellen hoeveel shotjes wodka ik om 10 uur 's ochtends heb gekregen."

Na drie jaar werken als opvoeder hoopt Janssens nu van fotografie zijn job te maken. "Ik wil met mijn foto's de mensen op een andere manier naar iets laten kijken en de maatschappij zo op een positieve manier veranderen."

9 © Jeroen Janssens

Naam: Jeroen Janssens

Leeftijd: 25 jaar

Opleiding: Karel de Grote Hogeschool (Antwerpen)

Camera: Nikon D610

Website: www.jeroen-janssens.com

9 © Jeroen Janssens
9 © Jeroen Janssens
9 © Jeroen Janssens
9 © Jeroen Janssens
9 © Jeroen Janssens
Dossier Graduation
Dossier Graduation

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine