Geborgen

Filmmaker Bülent Öztürk: "Niemand snapte dat ik nog nooit van The Beatles gehoord had"

Nieuwe reeks 'Geborgen': fotograaf Dirk Lambrechts vat een ziel onder een WOII-deken

1 Bülent Öztürk. © Dirk Lambrechts

Bülent Öztürk (41) is een Koerdisch filmmaker. Hij kwam op zijn 21ste naar België en woont en werkt in Antwerpen. Zijn kortfilm Houses with Small Windows (2013) won de prijs voor de beste kortfilm op het Festival van Venetië. Blue Silence zal eind januari te zien zijn in De Studio in Antwerpen en dan afreizen naar het filmfestival in Göteborg.

Share

'Ver van Turkije heb ik ontdekt wie ik ben en wat mijn passie is: films maken, verhalen vertellen met beelden'

Bülent Öztürk

“Ik ben gevlucht in 1995. Ik was te kritisch, stelde te veel vragen. Er waren nog geen ­problemen, maar die zouden er wel ­gekomen zijn en mijn ouders beseften dat. Ik heb goede herinneringen aan Turkije. Aan de pistachevelden, aan druiven plukken en vijgen eten. Aan op het dak slapen en kijken naar de sterren: een andere wereld. Of naar de zwaluwen, en me afvragen waar die nu weer vandaan kwamen.

“Het is moeilijk en vermoeiend om in een vreemd land te zijn waar je de regels niet kent. Waar je niets kent. Ik herinner me dat ik op een feestje zei dat ik de muziek mooi vond. Het bleken The Beatles. Niemand kon erbij dat ik daar nog nooit van gehoord had.

nieuws

cult

zine