Blikopener

Er staat een paardje in de gang: blindengeleidepaard Dinky brengt bezoek aan Europees Parlement

8

Geroutineerde dossiervreters in de Europese wandelgangen die dachten dat ze alles al gezien hadden op de werkvloer, zijn nog aan het bekomen. Toen ze gisteren op weg naar alweer een belangrijk overleg in 'hun' Europees Parlement in Brussel door de gangen liepen, vroegen ze zich af: droom ik nu, of loopt hier echt een paard rond?

Ze droomden niet. Ze zagen Dinky. Hij werd officieel uitgenodigd door Europarlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) en kreeg een al even officiële rondleiding in het parlement. Zo werd Dinky het eerste dier dat er ooit werd binnengelaten.

De driejarige Dinky is dan ook niet om het even wie. Hij is het eerste 'blindengeleidepaard' van Europa. Minipaardjes kunnen dat even goed als honden. In de VS wijzen ze al een duizendtal blinden in hun dagelijks leven de weg, hier is dat nog niet ingeburgerd.

Vautmans wil dat ook blinden in Europa de kans krijgen om zich door andere dieren dan honden te laten begeleiden, maar daarvoor is een wetswijziging nodig. Daarom nodigde ze Dinky samen met de vrouw die hij begeleidt uit op de plek waar die wetten gemaakt worden, zodat de eurocraten die beslissen zelf konden zien welk een puik werk zo'n Dinky levert.