fotografie

Dit zijn de genomineerden voor World Press Photo 2019

6

Vandaag zijn de genomineerden voor de World Press Photo bekendgemaakt. Deze zes beelden dingen naar de titel van 'Foto van het jaar'. Van die zes zijn er vier direct of indirect gerelateerd aan geweld, een aan het migratievraagstuk en een aan natuurbescherming.

Op de bekendste foto, gemaakt door de Amerikaanse fotograaf John Moore, is de huilende peuter Yana uit Honduras te zien, terwijl haar moeder aan de Mexicaans-Amerikaanse grens wordt gefouilleerd door grenspolitie. De foto speelde een belangrijke rol in het heftige publieke debat in de Verenigde Staten rond het strenge immigratiebeleid van Trump, waarbij illegale immigranten bij aankomst van hun kinderen werden gescheiden. Later bleek wel dat Yana niet daadwerkelijk van haar moeder was gescheiden.

Ook bij de tweede nominatie voor de hoofdprijs speelt een (ongeboren) kind de hoofdrol. De Frans-Spaanse Catalina Martin-Chico fotografeerde de hoogzwangere Colombiaanse Yorladis tegen de achtergrond van een fleurig interieur. De vrouw vocht ooit voor de guerrillabeweging FARC en was in die periode vijf keer zwanger – alle keren resulterend in een abortus. De FARC beschouwde het moederschap als onverenigbaar met de gewapende strijd, waardoor moeders hun kinderen moeten onderbrengen bij familie en zwangerschappen onder dwang werden afgebroken. De FARC ontkent dit overigens. Nu de FARC een vredesverdrag heeft gesloten met de Colombiaanse regering en de wapens heeft neergelegd, is er sprake van een babyboom onder voormalige vrouwelijke FARC-strijdsters.