fotografie

De wondere wereld van een walé

5

Vergeet de maagd, de moeder is heilig. Bij het Centraal-Afrikaanse Ekonda-volk worden vrouwen die hun eerste kind baren enorm gerespecteerd. Zij krijgen de titel van walé, verzorgende moeder. Walé-zijn gaat gepaard met een bijzondere levensweg. De vrouw trekt zich terug in de ouderlijke hut, komt amper nog het dorp in en leeft volgens strenge regels. Seks bijvoorbeeld is verboden. Deze periode van uitgeslotenheid duurt twee tot vijf jaar.

Het einde van haar strenge kluizenaarsbestaan wordt ritueel gevierd met dans en zang. De liederen die de walés zingen, verheerlijken hun eigen moed en kracht, maar beschimpen ook de andere walés. Zo zingt een walé dat zij wél netjes in de hut bleef terwijl andere walés (als sletten) in het dorp rondhingen. Het is een concurrentiestrijd om de 'beste walé' te zijn.

Fotograaf Patrick Willocq is al jaren gefascineerd door deze stam en documenteerde de walés in twee reeksen: 'I am Walé Respect Me' en 'Forever Walé'. Zijn foto's beelden de teksten van de liederen uit. Nota: alle decors werden ter plaatse opgesteld, niets is gefotoshopt.