Interview

'The Death of Stalin': te bizar voor woorden maar toch echt gebeurd

Regisseur Armando Iannucci over 'The Death of Stalin': "Ik denk niet dat de Russen me zullen vergiftigen"

3 Van links naar rechts: Steve Buscemi als Chroesjtsjov, Adrian McLoughlin als Stalin (op de grond), Jeffrey Tambor als Malenkov, Dermot Crowley als Kaganovitsj, en Simon Russell Beale als Beria. © RV NICOLA DOVE

Lachen met Russische politici doe je niet ongestraft. Dat het satirische The Death of Stalin uit de Russische bioscopen werd verbannen, mag dan ook geen verrassing heten. Maar regisseur Armando Iannucci, bekend van tv-series als The Thick of It en Veep, maakt zich weinig zorgen. “De feiten zijn dan wel absurd, maar ze zijn wel echt gebeurd.”

Spitante dialogen, absurde plottwists en een fikse dosis gitzwarte humor: dat zijn de ingrediënten van The Death of Stalin. Wie bij zo'n titel de Russische evenknie van het loodzware Der Untergang verwacht had – de film die de laatste dagen van Adolf Hitler in beeld bracht – komt dan ook bedrogen uit. In de regiestoel zat immers Armando Iannucci, de Brit die in zijn thuisland furore maakte met politieke satires als de tv-reeks The Thick of It en de spin-off-film In the Loop.

nieuws

cult

zine