Film

Natalie Portman hekelt 'pay gap': "Ashton Kutcher verdiende drie keer zoveel als ik"

Oscarwinnares zwengelt debat over loonverschil terug aan

- EWC - Bron: The Guardian, Marie Claire UK

In een interview met Marie Claire UK legt actrice Natalie Portman één van de grootste problemen van de filmindustrie bloot: het loonverschil tussen acteurs en actrices. “In Hollywood verdienen vrouwen maar een derde van wat mannen verdienen.”

1 Ashton Kutcher en Natalie Portman. © ASSOCIATED PRESS

In hetzelfde jaar dat Natalie Portman (35) een Oscar won voor haar hoofdrol in Black Swan, speelde ze ook één van de hoofdrollen in de romantische komedie No Strings Attached, naast acteur Ashton Kutcher. Volgens Portman lag zijn loon voor die film drie keer zo hoog als het hare, vertelde de actrice aan het Britse tijdschrift Marie Claire UK.

“Ik wist het en ik heb meegedaan, omdat er in Hollywood met 'quotes' wordt gewerkt”, aldus Portman. “Je quote is het hoogste loon dat je ooit hebt gekregen. Bij hem lag dat drie keer hoger dan bij mij, dus zeiden ze dat hij ook drie keer zo veel betaald zou krijgen als ik.”

De ster van Black Swan en V For Vendetta stelt ook dat acteurs standaard ongeveer het drievoud verdienen van actrices. “In de meeste beroepscategorieën verdienen vrouwen 80 cent voor elke dollar die een man verdient. In Hollywood verdienen we 30 cent voor elke dollar die een man verdient.”

'Krankzinnig'

Share

'In de meeste beroepscategorieën verdienen vrouwen 80 cent voor elke dollar die een man verdient. In Hollywood is dat 30 cent'

Natalie Portman

Het probleem over de zogenaamde 'pay-gap' leeft al langer in Hollywood. Toen Patricia Arquette in 2015 een Oscar won voor haar rol in Boyhood, pleitte ze in haar dankwoord voor gelijke lonen. “Het is tijd om, voor eens en altijd, loongelijkheid en gelijke rechten te verwerven in de Verenigde Staten.” Arquette kreeg veel bijval, en sindsdien deelden ook Jessica Chastain, Scarlett Johansson, Emma Watson en Frances McDormand hun ongenoegen over de problematiek.

Recent leek het de juiste richting op te gaan: voor Passengers kreeg hoofdrolspeelster Jennifer Lawrence een loon van 20 miljoen dollar, een stuk meer dan haar co-ster Chris Pratt (12 miljoen). Eerder lekte uit dat haar mannelijke collega's uit American Hustle elk 9 procent van de winst van de film krijgen, en de Hunger Games-actrice slechts 7 procent. Ik werd kwaad werd op mezelf”, zei Lawrence toen. “Ik heb gefaald als onderhandelaar, omdat ik zo snel heb opgegeven. Ik wilde niet 'moeilijk' of 'verwend' lijken.”

Een gelijkaardige reactie hoor je nu bij Natalie Portman, die getipt wordt als mogelijke Oscarwinnares voor haar rol in Jackie. “Ik was niet zo kwaad als ik geweest had moeten zijn”, klinkt het. “We worden veel betaald, dus vind ik het moeilijk om te klagen. Maar de ongelijkheid is krankzinnig.”

nieuws