Film

Michael Haneke noemt #MeToo een heksenjacht

1 Archiefbeeld van Michael Haneke tijdens het filmfestival in Cannes. © AFP

De #MeToo-beweging is ontaard in een heksenjacht en installeert een nieuw, voor de creativiteit schadelijk puritanisme. Dat zegt de Oostenrijkse filmmaker Michael Haneke (75) tegen de Oostenrijkse krant Kurier.

Haneke is bezorgd over de mannenhaat waarmee het #MeToo-puritanisme gepaard blijkt te gaan. "Als kunstenaar begin je schrik te krijgen van die kruistocht tegen eender welke vorm van erotiek."

Volgens de maker van onder meer Funny Games, Amour en Happy End zou een film als Het rijk der zinnen (1976) van Nagasi Oshima - een film over wurgseks en de limieten van de seksualiteit - niet meer gemaakt kunnen worden. "Natuurlijk moet elk seksueel misbruik veroordeeld worden", aldus de cineast. "Maar ik vind de hysterie en de veroordelingen zonder enige vorm van proces ronduit degoutant". Dat "ondoordacht" mensen aan de schandpaal zetten, "vernielt het leven van mensen zonder dat ook maar enig bewijs is geleverd. Mensen worden in de media kapotgemaakt, levens en carrières worden vernietigd. Verdachte acteurs worden uit film en tv-reeksen geknipt uit schrik voor een verlies aan kijkers."

De heksenjacht, aldus Haneke, maakt het ernstig aanpakken van het reële probleem van seksuele intimidatie nog moeilijker.

cult

zine