Film

Met deze film komt het "meest eerlijke verhaal ooit over pleegzorg" in de Belgische zalen

- Fernand Van Damme en Sam Feys
2 'Summer 1993' draait om de avonturen van de 6-jarige Frida. RV

Onhandelbaar, slecht opgevoed: vooroordelen over pleegkinderen zijn legio. Volgende week komt met 'Summer 1993' een film in de zalen met "het meest eerlijke verhaal ooit over pleegzorg", dixit koepelorganisatie Pleegzorg Vlaanderen.

2 De poster van 'Summer 1993'. RV

'Summer 1993' van de Spaanse regisseur Carla Simón vertelt het verhaal van de zesjarige Frida. Na het overlijden van haar ouders verhuist ze naar haar oom en tante op het platteland. Zij proberen Frida op te nemen in hun gezin. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want hun eigen dochtertje Anna moet het ontgelden. Frida wil het liefst weer naar de stad en bedenkt manieren om terug te keren.

Koepelorganisatie Pleegzorg Vlaanderen is lyrisch over de film. "Films over pleegzorg zijn dun gezaaid. Films over pleegzorg die bovendien een realistisch en eerlijk verhaal vertellen dat zomaar uit het leven gegrepen is, al helemaal", zegt Niels Heselmans, communicatieverantwoordelijke bij Pleegzorg Vlaanderen. "Heel wat situaties waar kleine Frida voor staat wanneer ze bij haar nonkel en tante gaat wonen, zijn erg herkenbaar voor wat kinderen doormaken wanneer ze in een pleeggezin gaat wonen. Net dat vinden we belangrijk, want het verhaal van pleegkinderen en pleegjongeren komt nog te weinig aan bod."

Share

'Hopelijk vinden meer gezinnen hun weg naar pleegzorg'

Niels Heselmans, Pleegzorg Vlaanderen

Daarom vond De Morgen het een ideale kans om ook andere pleegjongeren uit te nodigen om hun verhaal te doen. Heselmans: "We hopen dat zowel de film als deze getuigenissen gezinnen op een eerlijke manier kennis laat maken met pleegzorg en hen de stap doet zetten om na te denken of een pleegkind zou passen in hun gezin."

Bekijk de trailer van 'Summer 1993' hieronder:

Dossier Pleegzorg
Dossier Pleegzorg

Lees alle artikels

nieuws

zine